Les germanes Dolors i Montse Bassa han escrit a dues mans el llibre «Carregades de raons» (Ara Llibres), que ha vist la llum aquest divendres, 6 de març. L'obra no obvia que el Tribunal Suprem ha imposat a Dolors Bassa una de les condemnes més elevades per l'organització del referèndum de l'1-O, i que la seva vida ha estat capgirada. Però aquest sotrac emocional diari, allunyada de la gent que estima i que se l'estima, ha enfortit els lligams amb la seva germana Montse, que ha fet un pas endavant a la primera línia de l'acció política arribant a ser diputada d'ERC al Congrés. «Perquè també els familiars dels presos pateixen en primera persona el pes de la injustícia», s'anota en el llibre.

Dolors i Montse se sinceren en el llibre, i parlen de la seva experiència, dels seus sentiments, de tot allò que han viscut des d'octubre del 2017: les converses a Brussel·les, la presó preventiva, el judici, la sentència i l'actual reclusió al centre penitenciari Puig de les Basses de Figueres. Cadascuna des d'un costat del vidre ofereixen dues visions complementàries sense defugir ni la política ni les reflexions més personals.

Dolors Bassa diu: «El vidre continua sent un autèntic mur emocional. Res de tocar, res d'abraçar... cap relació epidèrmica». La seva germana remarca: «Tornaríem a fer petons a un vidre brut, però a la Dolors li arribaven al cor, i aquest gest, juntament amb el de les nostres mans a banda i banda d'aquell vidre, li donava forces».

El pròleg l'ha escrit Carme Forcadell. Aquestes paraules són seves: «Aquest llibre és el relat de les vivències, experiències i sentiments de les persones que ens enfrontem amb situacions vitals extremes, que mai no havíem imaginat que viuríem ni pensàvem que seríem capaces de suportar».