La Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) commemora el Dia Internacional de la Dona amb la conferència "Dones Pioneres a l'Arquitectura Nord-Americana", a càrrec de l'arquitecte Arcadi Pla i Masmiquel, que tindrà lloc el divendres 6 de març, a les 19.30 h, a la seu de la Delegació de l'Alt Empordà del COAC de Figueres.

En aquest acte, Arcadi Pla donarà a conèixer el seu estudi sobre les professionals més rellevants de l'arquitectura del segle XX als Estats Units, i la lluita d'aquestes per mantenir la professió davant els prejudicis i l'explotació. La història de cadascuna d'elles ens permet entendre el moment i la lluita de la dona en la professió d'arquitecta durant una època.

Coneixerem la història personal d'unes dones avançades a la seva època malgrat les dificultats. Són Louise Blanchard Bethune, Alice Constance Austin, Theodate Pope Riddle, Mary Elisabeth Jane Colter, Alice J. Hands, Mary N. Gannon, Marion Mahony Griffin, Anna Wagner Keichline i, finalment, Julia Morgan, la primera dona admesa a l'Escola de Belles Arts de París i la primera dona que es va titular en arquitectura en el món.

Arcadi Pla i Masmiquel (Girona, 1945)

Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) l'any 1969, moment que inicia la seva activitat professional com arquitecte a la ciutat de Girona. Amb una llarga i extensa obra, en destaca la seva preocupació pel patrimoni construït i per l'entorn urbà i paisatgístic.

La seva prolífica obra ha rebut diversos reconeixements com el Premi Bonaplata 1994 per la reforma de la fàbrica de Can Joanetes com a nova seu de l'Ajuntament d'Olot. El Premi Nacional del Patrimoni Cultural 1995 de la Generalitat de Catalunya, pel projecte de restauració de la Basílica de Montserrat, obra amb la qual també va obtenir el Premi Europa Nostra 1997 i fou seleccionada en els Premis Rehabitec 1996. El Premi FAD 1999 del Jurat i de I'Opinió per un edifici d'habitatges de Protecció Oficial del barri de Sant Ponç a Girona. O el Premi Bonaplata 2000 per la restauració i ampliació de I‘edifici de la Farinera Teixidor de Girona com a nova seu del diari El Punt.

En el camp de l'ensenyament, s'inicià l'any 1978 com a professor de projectes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) on hi va exercir fins al 1995. Des del 1996 imparteix la mateixa assignatura a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura "La Salle" de Barcelona. També ha estat ponent, entre d'altres, dels cursets de Patrimoni Arquitectònic del COAC durant els anys 1985, 1987, 1991 , 2000, i 2017.