L'exconseller i exalcalde Santi Vila va confessar anit a Figueres que sentia "neguit" pel fet d'haver de "jugar a casa" en el seu primer acte públic a la ciutat després de la sentència del judici per l'1-O davant del Tribunal Suprem. Vila va aplegar un nombrós públic a la sala Narcís Monturiol del Cercle Sport durant la presentació del seu darrer llibre Vèncer i convèncer (Pòrtic), també editat en castellà com a Vencer y convencer (Ediciones península). Abans havia fet el mateix al Cercle d'Economia de Barcelona (amb Andreu Mas-Colell i Josep Cuní) i al Círculo de Bellas Artes de Madrid, (amb Alejandro Amenábar, María Rey i Pablo Simón).

El president del Cercle Sport, l'empresari i exdirector general de Transport Pere Padrosa, va ser l'encarregat d'obrir l'acte. El catedràtic de literatura espanyola i escriptor Joan Manuel Soldevilla va fer un acurat repàs al contingut de l'obra, tot recordant, com en el cas de l'autor, que "si algú vol traspassar una reflexió a la ciutadania, el camí és un llibre". Soldevilla va comparar obertament l'actitud i aquest treball literari amb el de Miguel de Unamuno. "En Santi ha contactat amb l'escriptor basc, té molt d'ell quan ha escrit el llibre". Per al professor figuerenc Vèncer i convèncer és un "llibre agònic, de combat, amb l'estil d'Unamuno: puja al ring i no per fer d'espàrring". "Té el valor de donar a entendre què va ser el Procés des de dins. És un llibre molt sincer, que és el que sorprèn més, en un diàleg de Santi Vila amb ell mateix", afegia.

{C}{C}

Santi Vila supera el «neguit» del primer acte públic a Figueres després de l'1-O

Santi Vila supera el «neguit» del primer acte públic a Figueres després de l'1-O

Tot seguit va intervenir Jordi Masquef, actual cap de l'oposició municipal, elogiant "el sentiment noble d'amistat" que es posa a prova quan les persones han de superar moments de contradiccions o pèrdues de poder guanyat democràticament a les urnes. "Els que som moderats, no entenem que es pugui passar del blanc al negre sense tenir en compte el gris", va dir l'exalcalde de Figueres abans de reconèixer que davant les circumstàncies polítiques actuals "trobo a faltar un partit molt més transversal" en referència al paper que juguen les diferents variants de l'antiga Convergència.

Santi Vila va dir obertament que sent "la necessitat de donar explicacions" i que per això ha tret a la llum consecutivament les dues obres que expliquen la seva versió sobre el procés independentista (Vèncer i convèncer i De héroes y traidores), sense "obligar a ningú" a compartir-la i que aquesta necessitat "no només afecta els estranys, sinó també als propis que m'heu donat suport en els millors anys de la meva vida política". L'encausat per l'1-O va posar èmfasi en el moment clau de la seva declaració davant del Tribunal Suprem, que va trencar les pors "incriminatòries" que tenien bona part de la resta d'imputats. "Com vaig fer davant del Suprem, ara puc explicar-me sense intermediaris".

Durant la presentació, no hi va faltar l'al·lusió al famós míting de la plaça del Gra de Figueres del setembre de 2017, quan Vila va fer un abrandat discurs favorable al moviment independentista. "Continuo defensant les meves paraules, però el que vam dir, ho vam fer. Ens vam jugar el patrimoni, el risc d'anar a la presó i la carrera política. No m'hi reconec en les formes, però si en el fons".