Museu de l'Empordà de Figueres treballa, des de fa dos anys, en fer de l'equipament un espai més inclusiu, que impliqui de forma transversal totes les activitats que realitza. El Pla Director del Museu, que va començar a desenvolupar-se amb la nova direcció, a càrrec d'Eduard Bech, estableix quatre pilars bàsics sobre els quals es fonamenta el treball del Museu de l'Empordà: sorpresa, connexió, participació i inclusió.

Aquest darrer terme significa que tota l'oferta cultural, educativa i social que s'ofereix des del museu està adaptada per a les persones amb dificultats auditives, visuals o cognitives, «no és fer una activitat per a persones sordes, per exemple, on el que estàs fent no és inclusió sinó segregació, perquè els separes fent una activitat per a ells sols, sinó que les activitats que pensem per a tothom estiguin també pensades per aquesta mena de públic», tal com explica el director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech.

Des de l'equipament cultural van més enllà i aquest tret també es té en compte en el disseny, que és universal. És a dir, els continguts escrits i gràfics segueixen uns estàndards d'accessibilitat, facilitant la lectura per a tothom, sobretot amb dificultats visuals, amb lletra gran i contrast adequat. Aspecte que també treballen en la futura pàgina web del Museu, encara en procés de creació, seguint els estàndards d'accessibilitat web que, com explica Bech, s'aplicaran «per sobre de la mitjana».