El ple de l'Ajuntament de l'Escala té previst aprovar aquest dilluns el Pla Local de Joventut 2020-2023, que partint de la situació actual marca quines són les línies de treball i marca els vuit objectius prioritaris per als propers quatre anys en polítiques de joventut.

Cadascun d'aquests objectius compta amb un seguit de mesures que s'acabaran traduint en cursos, projectes, dinàmiques, tallers, xerrades, jornades, activitats d'oci, formatives...

Els vuit objectius són els següents:

  • Garantir que els joves que es troben en situació de risc social tinguin les mateixes oportunitats que els altres joves amb l'acompanyament d'aquests a programes socioeducatius a partir dels educadors de carrer que contempla el Projecte l'Alternativa al municipi
  • Fomentar una vida lliure de violència i vandalisme. Trobar alternatives per afrontar i dirigir les diferents situacions i experiències vitals afavorint l'autorealització personal, propiciant el benestar social i incrementant la sensació de competitivitat en cada persona segons les seves característiques individuals.
  • Fomentar les TIC com a mitjà imprescindible per a la difusió; una oportunitat per a donar a conèixer el conjunt d'accions i projectes que es vagin programant al llarg dels anys (mitjans de comunicació local, aplicacions de maping, whatsapp, correu electrònic, Instagram, Facebook, Twitter,..)
  • Facilitar l'accés de les persones joves al món laboral i a l'educació post-obligatòria. Donar suport a les persones que es troben en procés de recerca de feina i millora professional mitjançant xerrades, tallers i monogràfics per a la recerca de feina. Tanmateix, donar continuïtat al Programa de Transició al Treball en "Auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic" i la possibilitat d'implantar-ne de nous així com la demanda de nous Cicles Formatius de Grau Mitjà al municipi en funció de les necessitats.
  • Creació d'un programa anual de Salut Juvenil. Generar espais formatius i accions d'informació i d'assessorament, així com de sensibilització, sobre els àmbits que afecten la salut de les persones joves i oferir alternatives d'oci i consum.
  • Oferir una oferta lúdica i cultural que s'adeqüi als interessos i necessitats dels joves. Creació de Jornades culturals, emmarcades dins un tema o temes d'àmbit cultural i d'actualitat, on els joves siguin els protagonistes. Tanmateix, conèixer la història i espais culturals municipals, per a molts encara desconeguts. A més a més, potenciar -com els darrers anys- la Festa Jove, emmarcada dins un festival de concerts als volts de Setmana Santa, que s'englobaran sota la marca "La Santa Gresca" (Aquest any, en col·laboració amb el festival Ítaca actuaran Manel, Lildami i Ciudad Jara); i accions amb una estreta relació amb l'Oficina Jove de l'Alt Empordà i els serveis territorials de Girona.
  • Fomentar la creació un d'Esplai/CAU. Motivar els joves amb experiència d'haver participat a casals d'estiu i hivern, Campus, Esplais de poblacions i ciutats veïnes,... a iniciar un agrupament escolta municipal per a la realització d'activitats en el lleure amb l'objectiu d'acompanyar als infants i joves en el seu desenvolupament com a persones.
  • Promoure la prevenció i sensibilització entorn a totes les formes de violència masclista, així com donar a conèixer els recursos existents de cares a la seva erradicació. Accions com per exemple continuar fomentant la instal·lació de Punts Liles en activitats d'oci nocturn on s'hi aplega molta quantitat de persones i/o l'elaboració d'una proposta amb actuacions orientades a l'assoliment de la igualtat de gènere.

Durant els últims quatre anys, des de l'àrea de Joventut de l'Ajuntament de l'Escala, s'han programat i organitzat diverses accions en funció de les mancances esposades en el Pla Local de Joventut 2016-2020 i, també, les que anaven sorgint del dia a dia, tant en format propostes i suggeriments, com en taules de treball amb diferents agents de socialització municipals que procuraven pel benestar dels joves de l'Escala.

Respecte la feina feta durant aquest període, cal destacar la inauguració de l'Espai Jove l'Esbotzada, amb un gran reguitzell d'activitats programades a proposta dels joves del municipi; el Campus Juvenil; amb èxit de participants en les diferents edicions; accions compartides amb altres poblacions i l'oficina Jove de l'Alt Empordà; augment important d'activitats a la Festa Major com, també, la implicació en d'altres festes programades des de l'àrea de Cultura; i, més recentment, l'inici d'un treball Transversal amb altres àrees de l'Ajuntament com Serveis Socials i Educació amb el Projecte socio-educatiu i el servei d'orientació laboral i formatiu.

"Estic segur que comencem un procés on els joves escalencs, el futur de la vila, seran els protagonistes, amb l'objectiu final d'aconseguir el seu protagonisme i la seva autonomia, de forma personal i col·lectiva", remarca el regidor de Joventut, Marc Frigola.

A l'Escala hi ha un total de 2.071 joves, d'edats compreses entre els 15 i els 34 anys (1.056 dones i 1.015 homes).

Per redactar aquest Pla s'ha dut a terme una diagnosi que permet incorporar les propostes d'actors diferents: tècnics de les diverses àrees implicades, professionals que tenen la població juvenil com el seu àmbit d'estudi o de treball i, especialment, de la pròpia població jove que finalment serà destinatària d'aquestes polítiques.