El passat 25 de febrer va finalitzar la recollida de propostes ciutadanes de la nova convocatòria del Pressupost Participatiu de Castelló d'Empúries, impulsada per l'ajuntament. Durant el període de presentació, els veïns i veïnes han enviat un total de 695 propostes; una xifra superior a la registrada en la darrera edició del projecte (644 propostes) i que segons Anna Massot, regidora de Participació Ciutadana, "evidencia que aquest és un projecte a l'alça que ha calat al nostre municipi i que estem convençuts que seguirà comptant amb el suport i amb la implicació directa dels veïns i veïnes".

En aquesta convocatòria el consistori destina una partida de 400.000€ dels pressupostos municipals de 2020 i 2021 (una partida de 200.000€ es destinarà al pressupost municipal del 2020, i una segona al pressupost municipal del 2021) per tal que els veïns i veïnes decideixin a quins projectes els volen destinar.

L'Ajuntament habilita tres vies per la recollida de les propostes

El consistori posava a disposició dels veïns i veïnes tres vies per fer arribar les propostes: dipositant la butlleta del tríptic en les bústies ubicades a Castelló (OMAC, Biblioteca, Oficina de Turisme i Espai Jove "El Centro") i a Empuriabrava(Casal Cívic, OMAC i Centre Emprèn); a la parada del mercat setmanal habilitada per l'Ajuntament a Castelló i a Empuriabrava; o per mitjà del web www.tutriescastello.cat. Aquesta última ha estat la via més utilitzada per la població amb la presentació d'un total de 491 propostes. Mentrestant, a través de les bústies presencials s'han recollit 166 propostes veïnals; i a les bústies del mercat, fins a 38 projectes.

El Pressupost Participatiu arriba a l'equador amb la segona fase

Ara totes les propostes recollides presencialment i electrònica fins al 25 de febrer seran valorades i quantificades pels serveis tècnics municipals. Així, totes aquelles que compleixin els requisits i no superin el pressupost fixat seran admeses. Finalitzada aquesta fase es publicarà un document amb les propostes vàlides i desestimades; en el cas d'aquestes últimes s'especificarà el motiu.

Convocatòria d'un Fòrum ciutadà

Més endavant, durant el mes de maig (en una data encara per a concretar), la ciutadania serà cridada a prendre part del Fòrum Ciutadà de Priorització; una sessió participativa oberta a tots els veïns i veïnes en la qual els assistents hauran de seleccionar un nombre determinat de projectes que seran els que finalment se sotmetran a votació popular.

Votació popular

En la darrera fase del procés, les propostes finalistes seran sotmeses a votació ciutadana. Hi podran participar de forma online i a través dels punts de votació telemàtica distribuïts pel municipi totes aquelles persones empadronades al municipi majors de 16 anys. En aquest sentit, l'Ajuntament es compromet a integrar en els pressupostos de 2020 i 2021 les propostes més votades.