Existeix un consens a escala mundial que, malgrat alguns progressos, el canvi real cap a la igualtat ha estat desesperadament lent per a la majoria de les dones i nenes al món. Avui dia, cap país pot pretendre que ha assolit la igualtat de gènere. Hi ha una sèrie d'obstacles que romanen sense canvis en la legislació i en la cultura. Les dones i les nenes segueixen sent infravalorades; treballen més, guanyen menys i tenen menys opcions, i pateixen múltiples formes de violència a la llar i en espais públics.

La precarietat i l'atur té rostre femení. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya, el 2019 es va registrar un total de 163.426,6 homes a l'atur enfront de les 217.337 dones desocupades. A l'Alt Empordà, durant el mateix període, hi va haver 3.650 homes aturats i 4.569 dones, segons fonts de la Generalitat. Segons apunta el secretari general d'UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, cap al 90% dels municipis de la demarcació tenen una taxa d'atur més alta en dones que en homes. Pel que fa a l'Alt Empordà, un 80% dels municipis han tingut aquest mes de gener passat més dones desocupades. Aquest «atur feminitzat» és el que denuncia UGT coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Dones Treballadores. Una altra dada rellevant és que des del gener del 2010 fins al gener del 2020, l'atur registrat masculí, a la província, ha caigut un 46,19% mentre que l'atur femení ho ha fet un 16,27%, afirma el Sindicat.

També cal denunciar la bretxa salarial que hi ha entre homes i dones a conseqüència del rol de cuidadores que han d'assumir aquestes últimes. És del 23,03%, segons les dades corresponents al 2017, les últimes que hi ha. No obstant això, segons es desprèn d'un estudi elaborat per UGT de Catalunya «les mitjanes són enganyoses i vist amb detall el resultat és que només en la franja d'edat entre els 25 i els 44 anys la bretxa és inferior a l'esmentada, mentre que quan les dones comencen a treballar, la diferència és d'un 27%, i a partir dels 55 anys la distància augmenta fins al 29,20%». L'explicació de l'evolució esmentada és que les dones redueixen la rasa salarial fins que comencen a tenir fills i/o a assumir la cura d'altres persones de la unitat familiar. Llavors la distància s'eixampla.

El tema del Dia Internacional de la Dona (8 de març) de 2020 és: Soc de la Generació Igualtat: Pels drets de les dones. El tema es relaciona amb la nova campanya multigeneracional d'ONU Dones, Generació Igualtat, que commemora el 25è aniversari de la Declaració i Plataforma d'Acció de Beijing, que va ser aprovada el 1995 a la Quarta Conferència Mundial sobre la Dona, que va tenir lloc en aquesta població de la Xina.

A escala local, des de la ciutat de Figueres, es progressa tot i que lentament per assolir aquesta igualtat. La coordinadora del SIAD, Susanna Bosch Cuello, destaca que «estem encara en una fase de sensibilització. Les noves generacions estan més conscienciades, però després la realitat és que es continuen reproduint determinades situacions i rols encara a la llar i al mateix temps continua havent-hi poca representació de les dones en la política, o a l'àmbit públic en general». Bosch recalca que les polítiques han de ser transversals. Enguany el govern municipal vol accelerar la implantació de polítiques de gènere. Figueres ha estat declarada ciutat feminista, com han fet altres municipis de la comarca, i en aquest sentit es pretén que sigui una ciutat per a tothom. Per exemple, en l'àmbit urbanístic, aquest any es començaran a aplicar mesures de gènere. El disseny del nou enllumenat, preveu l'eliminació dels punts foscos de la ciutat per oferir més seguretat.

Les dones surten al carrer per exigir la paritat

Les dones surten al carrer a exigir la igualtat que els manca en aquesta societat, aquest diumenge a Figueres, dins els actes organitzats per la Comissió de Vaga Feminista. Serà a les set de la tarda, des de la placeta baixa de la Rambla. Durant tot el dia, s'han previst diferents actes com ara un vermut musical al migdia, a la placeta baixa de la Rambla, o tallers per fer pancartes a la tarda. L'Ajuntament de Figueres també dedicarà la plaça central del parc Bosc a l'escriptora Isabel-Clara Simó, segons una proposta de la Comissió del Nomenclàtor. L'acte oficial serà aquest mateix diumenge a les dotze del migdia.

Les activitats duraran tota la setmana. El dia 6 es farà un sopar de la XEC sota el lema Dona i Ciència i es lliuraran els premis M. Rosa Ymbert.