La Càtedra Oceans i Salut Humana de Roses ha celebrat la reunió anual del Comitè de Seguiment i del Consell Assessor, durant la qual es va fer balanç de les activitats realitzades durant l'any 2019 i es va presentar el pressupost i les accions que s'afronten per a aquest 2020. Algunes de les activitats per al 2020 tenen el seu origen en projectes iniciats l'anualitat anterior, entre les quals destaca el documental La meva amiga la mar, que s'estrenarà el pròxim 15 de març, a dos quarts de vuit del vespre al Teatre Municipal de Roses. El tràiler ja s'ha difós per la xarxa social Facebook. El documental, d'uns 30 minuts de divulgació científica, explica el lligam entre els ecosistemes marins i la salut humana, lligat a les activitats que es realitzen a la mateixa Càtedra. El director de la Càtedra, Josep Lloret, explica que «hi intervenen diferents experts d'una manera molt amena».

De moment, l'audiovisual es publicarà en català amb subtítols en castellà, però Lloret aposta per una major difusió del material «la idea és que amb el suport de la Direcció General de Pesca de la Generalitat puguem traduir-lo a l'anglès i presentar-lo a festivals internacionals».

Incorporació de Tossa de Mar

Una de les novetats per a aquest 2020 és la incorporació, per un termini de tres anys, de l'Ajuntament de Tossa de Mar a la Càtedra. Aquesta adhesió permetrà oferir la primera beca predoctoral per desenvolupar un estudi sobre les activitats recreatives marítimes i salut humana. «Roses i Tossa de Mar són pioners en aquest tipus d'estudi i així podran permetre un turisme sostenible i saludable» afirma Lloret.

Per al 2020 també se seguirà oferint l'exposició Mar i salut, que ja es va inaugurar l'any passat, i enguany mantindrà la seva itinerància a organitzacions i institucions que la sol·licitin. Lloret també apunta a la preparació de la tercera jornada «Mar i salut», al setembre, en la qual es manté la sortida en catamarà, al matí, per practicar activitats recreatives sostenibles i saludables, com natació o snorkel, a les aigües del cap de Creus, i a la tarda, les xerrades. Ara per ara, el director de la Càtedra assegura que no s'ha acordat formalment la temàtica, però «segurament girarà entorn dels riscos procedents del mar, com són els plàstics i les biotoxines».

Paral·lelament, la Càtedra també repetirà l'activitat per a persones que estan patint o recuperant-se d'una malaltia, «segurament amb persones amb càncer». En aquesta activitat, definida com a marítima sostenible i saludable, s'intenta valorar el benestar que aporta el mar a aquests pacients «Enguany volem ampliar-ho i organitzar-ho tant a Roses com a Tossa de Mar, de manera que el ventall de persones que hi participin sigui més elevat i així poder valorar, amb una mostra més gran, el benestar que genera l'activitat».

D'altra banda, es manté l'acció solidària per a l'ONG de Lesbos, que treballa en la sensibilització i educació sobre el mar. «Molts infants tenen pànic al mar davant la pèrdua de familiars i amics que intenten emigrar, i es pretén que deixin de tenir-li aquesta por i també el puguin veure com a font d'oci».

Internacionalització

El director argumenta que ara «cal una publicació on s'expliqui tot el que s'ha fet i la importància de fer les activitats». Aquesta serà una de les prioritats, segons Lloret, perquè la Càtedra - una de les úniques en l'àmbit europeu- que actualment és regional, pugui créixer a escala internacional. Josep Lloret creu que els metges i biòlegs del Consell Assessor que provenen d'altres països, on impulsen també el vessant del mar i la salut, «ajudaran a aquesta internacionalització de la Càtedra». En aquesta línia, la Càtedra té previst realitzar una ponència en unes jornades a Mònaco.