L'assemblea anual de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), celebrada el 14 de febrer al Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala, va validar la incorporació del municipi a l'entitat.

La singularitat i l'arrelament històric de la indústria de la salaó ha estat l'element principal que ha fet que l'Escala s'incorpori a la XATIC, amb recursos públics clau com són el Museu de l'Anxova i de la Sal o l'Alfolí de la Sal-Museu de l'Escala, però també amb la indústria de la salaó com a referent.

L'Escala vol reforçar així la seva aposta turística-cultural vinculada també a la indústria de la salaó.

La XATIC

La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, la XATIC, és l'associació que agrupa l'oferta de turisme industrial de Catalunya: Museus, Centres d'Interpretació, Antigues Fàbriques o Mines d'arreu del territori català, amb l'objectiu de generar una línia d'actuació comuna com a eina de projecció, atracció de visitants i creació d'activitat econòmica i cultural en l'entorn del turisme industrial.

L'associació amb seu a Terrassa, va néixer l'any 2006. Actualment, agrupa 37 localitats diferents que tenen en comú el llegat industrial que «permet conèixer a fons la revolució industrial de Catalunya i, amb ella, la transformació del territori i de la societat catalana contemporània».

L'escala suma la segona localitat altempordanesa a la Xarxa, que fins ara només incloïa Castelló d'Empúries.