A Cadaqués, la matèria d'habitatge és dins de la regidoria de Benestar i Laura Blay (Barcelona, 1973) n'és la responsable. Per a ella, «políticament quedaria molt bé», però el nom «és un formulisme» i el que li interessa «és la feina que podem fer».

- Hi ha un problema d'habitatge a Cadaqués?

- Sí. Una de les taules de treball ciutadanes amb més participació va ser la d'habitatge, perquè entenem que tenim una problemàtica amb l'accés a un habitatge digne i assequible. Dins d'aquesta taula es va fer una detecció de problemes: manca de lloguer anual, que afecta els preus perquè hi ha una oferta molt limitada i una gran demanda. Per una altra banda, l'habitatge per a la gent de temporada.

- Quan detecteu que passa això?

- Quan va començar el boom de l'Habitatge d'Ús Turístic (HUT), fa quatre o cinc anys. Ha augmentat molt i això marca el lloguer anual. Les dades formaran part d'un estudi que ens plantegem fer.

- Esteu fent un estudi?

- Volem fer un Pla Local d'Habitatge. La taula d'habitatge ja va fer aquesta feina.

- Quines polítiques apliqueu?

- De moment, poc. Coordinació amb altres organismes, com l'Agència Catalana d'Habitatge, que porta els deu pisos de protecció oficial, una altra de les mancances. Cal estudiar si realment hi ha més demanda i si l'Ajuntament pot assumir-ho. Un d'aquests pisos estava buit perquè necessitava reformes, ja s'està arreglant i se li donarà a qui ho té adjudicat des de fa dos anys. Hem parlat amb la Diputació de Girona per intentar tirar endavant el Pla Local d'Habitatge amb una línia de subvenció que ja hem sol·licitat. Esperem, amb el nou pressupost, tenir capacitat per assumir-ho, entenc que sí perquè és una prioritat. Hi ha moltes mesures però, és clar, et cal una cobertura legal. No podem començar a regular segons què, sobretot sense escoltar tots els sectors. A la taula d'habitatge també hi havia gent que tenia HUT i és totalment lícit.

- Per a què serveix el Pla Local?

- Ha de dir les mesures que poden tenir impacte. M'interessa augmentar el lloguer anual, què he de fer perquè la gent que està llogant d'ús turístic ho faci anualment, que em diguin si, com Ajuntament, puc fer alguna cosa. No soc experta en la matèria i no vull prendre la decisió, ha de ser consensuat amb el poble.

- Com es gestiona la relació manca d'habitatge-turisme?

- Es necessita el turisme i que els turistes s'allotgin en algun lloc, però està molt descompensat. Tota la primera línia de mar, els pisos de 150 m2, mai seran de lloguer anual, no té cap sentit, però hi ha molts que podrien passar al parc de lloguer anual. No tenim un gran volum d'habitatges buits, però també es pot fer un estudi de quants n'hi ha. Accions reals, no de fer volar coloms. El que no trobo bé són les mesures que políticament queden molt bé però que no tenen cap impacte.

- Quina relació teniu amb la Plataforma per l'Habitatge?

- Cap. Quan comencem a proposar el Pla Local ens hem de trobar amb ells. Existeix des de fa molts anys i en els darrers anys no ha sigut tan activa com ara. És fantàstic que hi hagi gent que es mogui per coses que ens afecten a tots.

- La Plataforma defensava l'aprovació de la moció per crear habitatge protegit, presentada per AxC-AMUNT, i rebutjada a l'últim ple.

- En defensa de l'habitatge hi estem tots d'acord. L'altre tema és quines mesures adoptar, hi havia algunes que legalment no ho eren. Una moció no és una carta als reis, si el ple aprova allò, l'Ajuntament té l'obligació de dur-ho a terme. Una era la realització del Pla i amb aquesta estàvem tots els grups d'acord. No era «tot això no ho vull fer», sinó que «ho faré quan tingui el Pla Local i vegi clar quines són les mesures que puc fer».

- Què és el que no era assumible?

- Destinar el 30% de l'habitatge que es construeixi per a ús social, només es pot fer amb pisos unifamiliars, amb uns metres quadrats, etc. Potser es pot adoptar, però primer hem de fer el Pla Local i que aquest ens digui què es pot fer i que tindrà els efectes desitjats.

- Què li faria sentir-se orgullosa d'aconseguir en el mandat?

- Aplicar alguna de les mesures per poder revertir la situació, però no sé en quina mesura. No sé com evolucionarà el mercat urbanístic i d'habitatge, que és molt potent pel que fa a les pressions. El que estic segura és que pots actuar si sumes i comptes amb tothom. Si dins l'àmbit pedagògic, aconseguíssim alguna cosa, seria fantàstic.