25 de febrer de 2020
25.02.2020
Figueres

Marcel Mauri: «Si realment volen obrir una etapa de diàleg, cal una amnistia»

El vicepresident d'Òmnium recorda, a Figueres, que «Jordi Cuixart porta més temps empresonat havent-hi govern del PSOE que del PP»

24.02.2020 | 19:30
Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural.

Marcel Mauri de los Rios (Badalona, 1977), periodista i historiador, docent a la Universitat Pompeu Fabra. És el portaveu principal d'Òmnium Cultural d'ençà de l'empresonament del seu president, Jordi Cuixart. Recorre el país demanant l'amnistia per als presos i polítics exiliats. La lluita pels drets de Catalunya i contra la repressió són el nord del seu discurs. Mauri ha passat per l'auditori Caputxins de Figueres per participar a la campanya Amnistia ara!

Si parlem de tot el procés català i de tots els esdeveniments que ens envolten, en quin moment ens trobem ara?
En un moment que implica per moltes coses. Passa per una situació encara de repressió i també de judicialització de tot plegat. Ho hem vist aquests darrers dies quan dues-centes persones més han rebut citacions judicials, quan s'ha detingut un noi acusat de disturbis després de la sentència de l'1-O o les citacions pels talls de la Jonquera. És una situació de repressió que no s'atura, seguim tenint gent a les presons i gent a l'exili. No ens hem mogut d'on érem temps enrere, malgrat les bones paraules del Govern espanyol i que no s'han materialitzat en res. Per tant, nosaltres seguim on érem, demanant la resolució d'aquest conflicte polític.

Aquesta solució, segons vostès, passa per una amnistia.
Exacte. És la primera condició si realment volem desjudicialitzar la política. Si realment volen acabar amb la repressió i obrir una etapa de diàleg, cal que hi hagi una amnistia per a tots els encausats. I tenir clar que tenim tot el dret del món a exercir l'autodeterminació.

Aquest clima preelectoral constant, amb campanyes consecutives, influeix?
El que fa mal de veritat és la repressió. El clima electoral o preelectoral vol dir que hi ha democràcia. És evident, però, que moltes convocatòries electorals seguides dificulten la normalitat de l'activitat política i és del tot anormal que hi hagi candidats, elegits democràticament, a la presó. Combatem la repressió de l'Estat espanyol i lamentem que el rei Borbó encara no hagi demanat disculpes pel discurs del 2017. Ell va permetre el «a por ellos» i segueixen condecorant policies.

Què en podem esperar de la mesa de negociació o de diàleg convocada per aquest dimecres?
Partim d'una situació de desigualtat. Per una banda seuen uns, amb el president Pedro Sánchez que ha avalat el 155, la repressió... Jordi Cuixart, el president d'Òmnium, porta més temps empresonat havent-hi govern del PSOE que del PP. També hi ha Pablo Iglesias, que ha patit molt el tema i que sempre ha tingut una relació excel·lent amb Òmnium. I, a l'altra banda, en un pla de desigualtat, seuen els representants de la Generalitat, alguns dels quals són víctimes de la repressió. Si realment volen diàleg, la resposta és amnistia.

Aquest taló d'Aquil·les de l'independentisme, com és la falta d'unitat, com s'hauria de resoldre segons el seu punt de vista?
Insisteixo, en l'origen de tot hi ha la repressió. Que el president Carles Puigdemont i Oriol Junqueras no puguin seure a la mateixa taula és culpa d'aquesta situació. Si poguessin seure junts, segur que moltes coses serien diferents. Com a mínim podrien explicar-se i exposar els seus punts de vista per cosir algunes ferides que, segur, es van produir quan governaven junts. Però això és impossible, perquè un està empresonat i l'altre està exiliat. Sovint no ens adonem de la magnitud que significa aquesta situació. Tots els partits independentistes del nostre país, pel fet de ser-ho, tenen gent a la presó, imputada o a l'exili i perseguida. La repressió busca dividir, enfrontar, fragmentar. Dit això, també és obligació dels actuals dirigents d'aquestes organitzacions superar aquesta situació i buscar la forma d'entendre's, no hi ha cap altra sortida. Passi el que passi a les pròximes eleccions, el camí no ha acabat i molts votants d'aquests partits volen que hi hagi aquesta entesa.

Com està d'ànims el seu president, Jordi Cuixart?
Està molt bé, com ho ha estat sempre, a Soto del Real i a Lledoners. La seva situació és molt dura i injusta, però té molta capacitat d'adaptació i de resiliència davant de les dificultats. Ja va dir que entrava a la presó com a president d'Òmnium i que volia sortir com a president d'Òmnium.

Aquest dissabte, 29 de febrer, hi ha convocat un gran acte a Perpinyà amb la presència, entre altres, del president Puigdemont. S'albira un acte multitudinari.
Donem suport total a aquest acte com l'hem donat i el seguirem donant a tots els nostres polítics que són a l'exili. Segur que serà un acte de retrobament i de molta emoció, com no pot ser d'una altra manera davant del fet que el president Puigdemont pugui tornar a Catalunya per trobar-se amb la seva gent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent