El moviment Cap Dona en l'Oblit es va crear fa vint-i-tres mesos amb l'objectiu de donar suport a les preses polítiques, les exiliades i les represaliades. Des d'aleshores, cada dia 23 de cada mes, organitza una convocatòria per recordar-les. Aquest diumenge passat, 23 de febrer, la cita ha estat novament a la presó del Puig de les Basses de Figueres, on està reclosa des de fa dos anys l'exconsellera Dolors Bassa.

L'acte ha estat molt concorregut. Els parlaments han estat a càrrec de la diputada d'ERC al Congrés, Montse Bassa; la diputada al Parlament per Junts per Catalunya, Gemma Geis; l'advocada i parlamentària d'EH Bildu Ione Goirizelaia; la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie; la regidora de la CUP de l'Ajuntament de Girona Laia Pèlach, i la doctora en Sociologia de la UdG Cristina Sánchez Miret, a més de Mireia Mata i Solsona, Maria Mercè Figueras, Blanca de Llobet i Argemí, Montse Ortiz, Pilar Rebaque i Montse Sánchez.

Veure Galeria

Dolors Bassa no va poder estar en cap dels actes que s'han fet aquesta última setmana, tant a Torroella de Montgrí com al Puig de les Basses de Figueres, però la seva germana es va ocupar de fer-la present. Justament el mateix dia en què l'exconsellera estava al seu poble, Torroella de Montgrí, "gaudint" del permís per cuidar una persona gran, es va llegir una carta escrita per ella mateixa, a la plaça, en la seva absència, perquè estava a prop però la seva situació penitenciària li impedia assistir a aquest acte en què es reivindicava la seva llibertat.

Montse Bassa va posar veu a les seves paraules, també diumenge, al Puig de les Basses: "Aquesta setmana he començat una nova etapa dins l'empresonament. Com a qualsevol altre pres, la presó ha acordat proposar-me la tasca de voluntariat per l'article 100.2 durant tres dies a la setmana unes hores. No és la llibertat. Per això no puc venir avui entre vosaltres, ni puc fer altres tasques que les encomanades, que és una proposta que tindrà continuïtat o no segons decideixi el jutjat de vigilància, corroborant la decisió o negant-la. Malgrat el que representen aquestes dificultats i aquesta incertesa, ja us podeu imaginar que després de tants i tants dies entre parets grises i amb persones alienes a la meva vida habitual, venir a Torroella, a casa la mare, unes hores, em representa un bri de llibertat i d'esperança. Us agraeixo tot el suport que em doneu, i el cor em demanaria venir aquí entre vosaltres, però estic limitada i no m'ho permeten. Espero que es pugui avançar i arribi el dia que en plena llibertat recuperem tots la iniciativa i aconseguim celebrar la normalitat de la meva vida, de les companyes i companys represaliats i de la democràcia plena del país. Una abraçada groga i lila per a cada una de vosaltres, us estimo. Dolors, cel·la 25, del Puig de les Basses"