L'agrupació We Love Uganda ha viatjat a Entebbe, Uganda per per ajudar a pal·liar les necessitats alimentàries, educatives i sanitàries que pateixen els nens i nenes d'una escola orfenat, una acció que ha estat possible gràcies a la solidaritat de l'Alt Empordà. Membres de l'agrupació van arribar al país africà a finals de gener amb la intenció de conèixer de primera mà la realitat dels més de 350 nens i nenes que conviuen en aquesta escola, amb pocs recursos i moltes ganes de sortir-se'n. "Feia moltes setmanes i mesos que aquest viatge solidari s'havia començat a gestar en les nostres ments i els nostres cors, i el primer dia que vam visitar l'orfenat topar amb la realitat, directament, ens va minvar els ànims" expliquen Sònia Fuentes i Mònica Lucena, al comprobar que les instal·lacions i la situació del centre era pitjor del que esperaven.

Alguns nens i nenes de l'escola orfenat

Aquest primer viatge tenia l'objectiu d'ajudar en matèria d'alimentació, educació i sanitat l'orfenat Abba i l'escola New Life, situats a tocar. Els darrers mesos aquest projecte de solidaritat ha anat agafant forma, sota el nom de We Love Uganda. Des de Figueres, l'agrupació ha impulsat diferents accions per recollir fons per a aquests nens, alguns dels quals ja han visitat la comarca en diferents ocasions de gira amb el Cor Safari, que pertany a aquesta mateixa escola. "Els seus responsables no poden continuar alimentant tots els infants d'aquest centre on el sabó fa temps que s'ha acabat. I al rebost, quan arribem, només hi trobem un sac de farina i un altre de fesols (frijoles). No hi ha opció de variar el menú". Anar a l'escola és l'única manera que tenen aquests nens i nenes de trencar el cercle de la pobresa, remarquen des de l'agrupació. "Per això caminen cada dia durant hores fins a arribar a classe. Alguns s'han de quedar a dormir a l'escola perquè aquest trajecte és massa llarg, però no totes les famílies poden pagar-ho" assenyala Deborah Kaaya, fundadora de l'escola orfenat. En alguns poblats remots d'Uganda, on no hi ha ni aigua ni llum, els nens tampoc poden anar a estudi. Alguns d'ells poden fer-ho en aquest centre.

La visita al centre ha permés valorar quines són les necessitats principals en què l'agrupació treballarà en els propers mesos: «Falten dormitoris, matalassos, llençols, mantes, sabates i uniformes per als nens... », enumera Mama Deborah, com li deien afectuosament. "El passeig per les instal·lacions amplia la llista de prioritats: no hi ha lavabos per als nens i les nenes, només una comuna al pati, els nens de l'escola no tenen menjador perquè l'edifici es va quedar a mig fer l'any passat. El mal estat de la cuina tampoc passa desapercebut. En aquest primer viatge a Uganda, hem aportat el nostre petit gra de sorra enmig d'aquest mar de necessitats, ara cal continuar".

Propera acció solidària

Gràcies a la solidaritat de les escoles i el públic del primer espectacle contra la pobresa infantil del passat 12 de gener passat a El Jardí de Figueres, s'ha pogut seguir invertint en millorar la vida al centre. "Hem pogut omplir el rebost perquè els aliments bàsics no faltin durant un temps. També hem aprofitat que fa pocs dies els nens han tornat a l'escola després d'unes llargues vacances de Nadal per comprar el material escolar que necessiten i hem portat medicaments. Sovint, per no tenir-ne, han d'anar a l'hospital més proper, amb la dificultat afegida que no poden pagar després les factures dels metges".

A partir d'ara l'entitat We Love Uganda s'ha marcat com a nous propòsits ajudar a solucionar el mal estat de les lliteres i a proporcionar-ne de noves i a finalitzar la construcció del menjador de l'escola. També volen constituir-se com a associació. La propera activitat benèfica serà una representació teatral solidària per part de l'Elenc Santperenc de l'obra 'Noietes' a Llançà, a benefici íntegrament dels nens d'Uganda, el mes de març.

L'estat de les lliteres d'un dels dormitoris

També un dels objectius finals del projecte de We Love Uganda és aconseguir que el New Cor Safari pugui tornar de gira a Espanya. «Per a aquests nens la música és una teràpia que els permet oblidar els problemes del dia a dia», expliquen, per això també han portat alguns instruments per al cor de l'escola.

"En tota la nostra estada la música no va deixar de sonar". I és que "per als nens, cantar és una teràpia" reivindica Mama Deborah que va fundar aquest cor fa uns anys. Va ser a través de la música que famílies de tot l'estat, Catalunya i l'Empordà van poder descobrir el Cor Safari i la realitat del centre on viuen. "Aquella experiència va sembrar en molts de nosaltres la llavor del desig de lluitar per un món millor" assegura Fuentes.