La primera fase de la nova convocatòria del Pressupost Participatiu impulsat per l'Ajuntament de Castelló d'Empúries encara aquest mes de febrer el seu tram decisiu. Tots els veïns i veïnes, sense restricció d'edat, encara poden fer arribar les seves propostes fins al 25 de febrer per a decidir a quins projectes volen destinar una partida de 400.000€ dels pressupostos municipals de 2020 i 2021(una partida de 200.000€ es destinarà al pressupost municipal del 2020, i una segona al pressupost municipal del 2021).

Fins al moment ja s'han recollit un total de 223 propostes ciutadanes. D'aquestes, 38 s'han dipositat a la parada del mercat setmanal habilitada per l'Ajuntament els dies 4 de febrer (Castelló) i 15 de febrer (Empuriabrava); i 185 s'han enviat a través del web habilitat.

En aquest sentit, el consistori fa una valoració molt positiva de la participació assolida i anima la població a aprofitar aquests darrers dies fins al tancament del període de presentació de propostes per a fer les seves aportacions. Anna Massot, regidora de Participació Ciutadana, constata que "en cada edició la resposta dels veïns i veïnes ha estat molt bona i en aquesta nova convocatòria ja veiem que la participació tornarà a ser molt alta, fet que demostra les ganes d'opinar i participar de la població".

Per tal que els projectes proposats siguin admesos han de:

  • Respectar el marc normatiu i legal existent.
  • Ser de competència municipal.
  • No contradir plans aprovats per l'Ajuntament.
  • Ser realitzables tècnicament.
  • No sobrepassar els 200.000€.
  • Ser considerades una inversió.

Valoració tècnica de les propostes i convocatòria d'un fòrum ciutadà

Totes les propostes recollides presencialment i electrònica fins al 25 de febrer seran valorades i quantificades pels serveis tècnics municipals. Així, totes aquelles que compleixin els requisits i no superin el pressupost fixat seran admeses. Finalitzada aquesta fase es publicarà un document amb les propostes vàlides i desestimades; en el cas d'aquestes últimes s'especificarà el motiu.

Més endavant, durant el mes de maig (en una data encara per a concretar), la ciutadania serà cridada a prendre part del Fòrum Ciutadà de Priorització; una sessió participativa oberta a tots els veïns i veïnes en la qual els assistents hauran de seleccionar un nombre determinat de projectes que seran els que finalment se sotmetran a votació popular.

Votació popular

En la darrera fase del procés, les propostes finalistes seran sotmeses a votació ciutadana. Hi podran participar de forma online i a través dels punts de votació telemàtica distribuïts pel municipi totes aquelles persones empadronades al municipi majors de 16 anys. En aquest sentit, l'Ajuntament es compromet a integrar en els pressupostos de 2020 i 2021 les propostes més votades.