L'anunci que ha fet el Departament d'Interior de tancar totes les torres de guaita que depenen de l'administració catalana i substituir-les per càmares de 360º ha caigut com una galleda d'aigua freda sobre les persones que s'ocupen del servei de vigilància en aquestes estructures.

Les raons que dona la Generalitat són que els guaites forestals, des del 2009, han avisat de 37 columnes de fum en total; que aquests professionals serien més útils recol·locats en altres llocs que són més necessaris, i que avui dia tothom amb un mòbil pot alertar els serveis d'emergència si veuen fum.

«Aquestes dades són absolutament falses i es pot demostrar», resol amb contundència Fina Ferrer, en representació dels guaites. El col·lectiu ha començat a recopilar les dades «per desmentir aquests arguments». Aquest dimarts, 18 de febrer, una representació d'aquests vigilants, emparats pels seus sindicats, s'ha reunit amb responsables d'Interior a Barcelona i, segons Fina Ferrer, els propis interlocutors de l'administració han admès que les dades no s'ajustaven a la realitat. «Això després d'haver fet un informe i d'haver escampat aquesta mentida per tots els mitjans de comunicació», ha lamentat.

La representant del col·lectiu ha informat que tant ella com els seus companys troben il·lògic que Interior estigui anunciant un canvi de model de vigilància per a aquest mateix 2020 «quan encara no han comprat les càmares de 360º. «Molt probablement tancaran les torres de guaita i aquest nou sistema no podrà ser operatiu per al començament de la temporada d'alt risc d'incendis», ha criticat.

«Això ens posa en perill a tots»

«Això ens posa en perill a tots»«Tot això passa en un dels anys més calurosos on s'han batut varis rècords d'altes temperatures i incèndis a tot el món, i on s'espera que d'ara endavant els estius tinguin cada cop més onades de calor extrema degut al canvi climàtic», ha valorat Fina Ferrer, que en nom del col·lectiu també expressa: «Les càmares són útils, poden funcionar durant tot l'any i servir de suport durant els mesos d'estiu, o en valls tancades on les torres de guàita no poden veure-hi. Però mai com a substitut d'un guaita, que coneix el territori, que sap interpretar el vent, que pot donar indicacións precises no només per la localització de la columna de fum sinó de com arribar a aquesta, i que està veient amb els seus propis ulls tot l'escenari amb mil vegades més detall que una càmara. I quan la càmara tingui una averia? Hem de confiar en què s'arreglarà inmediatament? Ni de conya».

Els guaites catalans estan convençuts que la nova situació «ens posa en perill a tots, les nostres vides, les nostres cases, els nostres negocis i la nostra terra».