La plaça de l'Estació de Figueres, inclosa a l'inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, tindrà l'esperat rentat de cara properament. Segons l'Ajuntament, les obres que es van iniciar a finals de gener es podran donar per finalitzades l'última setmana de febrer. Els treballs tenen un cost d'uns 65.000 euros i van sorgir d'una proposta ciutadana als Pressupostos Participatius de l'any 2017.

Tres anys més tard, la plaça que connecta l'estació de tren convencional amb el centre de la ciutat serà un espai més digne per al veïnat i visitants. La proposta inicial plantejada als Pressupostos Participatius consistia a: millorar l'entorn dels jocs infantils, traslladar la font i pavimentar-ne l'entorn i renovar la jardineria i el mobiliari urbà.

L'actual projecte compta amb una part feta anteriorment, com el trasllat del parc infantil a la cantonada dels carrers Joan Mata i de Riumors, i l'adequació de l'entorn i carrer Migdia, fets durant el 2018. Aquesta fase va haver de ser modificada per la (re)descoberta d'un refugi antiaeri de la Guerra Civil al costat de l'estació de tren. Recentment, s'ha tapiat per a la seva conservació, a l'espera de tenir un projecte per fer-lo visitable.

Quina és la millora?

La demanda ciutadana de destinar una partida a aquesta plaça coincideix amb la valoració tècnica que es fa des del consistori. L'informe qualifica que aquest espai «no es troba en bones condicions» i fa referència específicament al mobiliari urbà obsolet, lluminàries velles o al paviment amb mal estat. Aspectes que justifiquen l'actuació, ja que «s'impedeix un millor ús, una millor resposta de la gent cap a aquesta plaça».

Així es planteja, bàsicament, repavimentar els espais de vianants amb un tipus de paviment sòlid que impedeixi la formació de basses quan plou; la pavimentació d'una part interior amb terra estabilitzada i el replenat de sauló a la resta de plaça. Els nous encintats es faran amb les mateixes peces existents a les altres parts de la plaça, de pedra. També s'aprofitaran les obres per substituir totes aquelles peces dels murets del parterre que estan trencades, i també les del paviment de lloses de formigó.

Pel que fa a l'enllumenat, se substituirà l'existent per quatre lluminàries noves «més eficients», segons fonts municipals. I es destinen més de 6.800 euros a renovar el mobiliari urbà, que segons indica el projecte, consistirà a instal·lar dos bancs, tres cadires i quatre papereres. Durant els treballs, s'ha retirat la font per guardar-la però tornarà al seu lloc original.