Figueres ha signat aquest dimarts un acord amb el Departament d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya per al desplegament del Servei d'Atenció Integral local per a les persones LGTBI (lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals). La directora d'Igualtat, Mireia Mata i Solsona, i l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, han ressaltat que aquest és un pas endavant a nivell de coordinació de les administracions públiques per desenvolupar polítiques públiques per prevenir, sensibilitzar i fer efectiu el dret de les persones LGTBI.

A Figueres, el servei estarà situat a l'edifici dels antics jutjats, on hi ha la regidoria de drets civils i feminisme i on a més a més, es farà assessorament amb una persona formada professionalment: es podrà gestionar la targeta sanitària amb el nom sentit així com també el registre de possibles incidències LGTBIfòbia.

El SAI és una prestació d'un servei per a sensibilitzar i informar a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d'orientació sexual i d'identitat de gènere i prevenir la LGTBfòbia. El recurs es posa en funcionament per donar resposta a aquestes situacions de discriminació i també, a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere.

Els objectius del Servei d'Atenció Integral són:

  • Oferir un servei de proximitat per a les persones LGTBI i aquelles que s'adrecin per qüestions de diversitat sexual, orientació sexual i identitat o expressió de gènere.
  • Donar atenció integral i de qualitat a les persones LGTBI fent un acompanyament eficient pel coneixement de recursos específics del territori i les seves necessitats
  • Sensibilitzar la població de Figueres de l'existència de persones LGTBI i a les persones que ho necessitin.

L'atenció presencial es pot fer mitjançant cita prèvia a SAI@figueres.org.

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha explicat que "amb la posada en funcionament del Servei d'Atenció Integral fem un pas endavant en el desenvolupament de les polítiques d'igualtat així com de preservació del col·lectiu LGTBI. Amb la priorització d'aquestes polítiques no volem deixar ningú enrere, som una societat plural i diversa, canviant, i això ens enriqueix. Defensar i preservar els drets del col·lectiu LGTBI és defensar els drets humans i són reptes que parlen de drets socials. La llei 11/2014 és una llei pionera a nivell mundial en l'àmbit de la igualtat".

La directora general Mireia Mata i Solsona explicava recentement, en una entrevista a L'EMPORDÀ, com funcionen aquest tipus de serveis arreu del territori.