En la seva segona etapa com a regidor d'Esports de la ciutat de Figueres, César Barrenechea (Valladolid, 1955) encara una legislatura amb el repte d'adequar les precàries instal·lacions esportives, evitar la «deixadesa», acabar el nou pavelló i planificar la nova piscina coberta.

Quina és la salut actual de l'esport a Figueres?

Bona. La prova és el reconeixement a molts nens i nenes de la ciutat a la Nit de l'Esport. Hi ha molta gent que practica esport a la nostra ciutat i la salut és bona, tot i les instal·lacions esportives que tenim.

Des de la vostra arribada, quines han sigut o seran les accions més immediates per a l'esport?

Primer de tot havíem de conèixer la situació. La nostra prioritat és posar al dia els equipaments esportius i ja ho hem començat a fer. En el pavelló Rafael Mora, hem canviat seients, pintat tot el pavelló, canviarem les finestres laterals i he demanat un estudi lumínic que també farem al Roser Llop. Respecte a aquest, hi ha diferents fases per canviar vestuaris, tancar les grades, posar un ascensor i adaptar el recinte contra incendis. A l'Estadi Albert Gurt, farem un bon tancament, adequarem els vestuaris i en farem de nous. També canviarem la llum del camp de la Marca de l'Ham. Trigarem uns vuit o nou mesos en tenir-ho. Abans d'acabar l'any farem un gir important per recuperar i adequar les instal·lacions de la ciutat.

Sembla molta feina per fer.

En resum, ens hem trobat deixadesa en el manteniment dels equipaments i les instal·lacions. Volem canviar aquesta situació.

Aquesta «deixadesa», com diu vostè, no deu ser de fa dos dies tampoc.

És clar que no. És molt maco inaugurar pavellons i sales, però cal pensar en el seu manteniment. Si inverteixes recursos a poc a poc, la despesa no es nota. Ara sí, i molt, perquè s'han de fer moltes coses de cop. Tot i això, ho aconseguirem i posarem la ciutat com mereix esportivament. També haig de donar les gràcies a usuaris i clubs per la seva comprensió, entenc totes les exigències, però estem en la situació en la qual estem i els recursos són els que són. Repeteixo, a poc a poc, en aquests tres anys i mig que ens queden de mandat la ciutat millorarà en instal·lacions esportives.

El maig del 2018 es va presentar el nou pavelló en la seva ubicació i un termini de setze mesos aproximadament. Estem al 2020 i tot continua igual. Què ha passat?

No ho sé, això ho sabrà la persona que ho va anunciar. Imagino que per temes pressupostaris. Jo no puc contestar-te, però nosaltres agafem el compromís de les propostes anunciades perquè tenim intenció de dur-les a terme i tenim pressupost per fer-ho.

Figueres com a Capital del Bàsquet Català 2020 anava lligada al nou pavelló. Entenem que queda per a més endavant aquesta capitalitat?

La capitalitat del bàsquet va venir lligada a la inauguració del nou pavelló. De fet, ho va anunciar Marta Felip en la presentació de l'Adepaf a la tardor del 2016. M'he trobat que no hi havia res fet per aquesta capitalitat. No estava creada la comissió organitzadora, no es tenia constància de cap acte i no hi havia cap conveni quan falten quatre mesos. Després de parlar amb totes les parts implicades, vam decidir posposar la capitalitat del bàsquet fins que s'acabi el nou pavelló. Va ser una decisió consensuada.

Fa poc, Claudia Caymel es va proclamar campiona d'Espanya de tennis taula. El Tramuntana continua «temporalment» a l'Olivar Gran després d'anys. Hi ha alguna solució a curt termini?

Hi ha un projecte a Vilatenim d'un espai per als veïns i, a l'acord, s'hi preveu la ubicació del Tennis Taula Tramuntana i el tir amb arc de Figueres. Es millorarà la seva situació.

Es parla molt sobre la construcció del nou pavelló, però cal tenir en compte la reorganització posterior. Ja s'hi està treballant?

El nou pavelló no serà d'ús exclusiu per a un o dos clubs. Qui ho pensi s'equivoca. Les instal·lacions són per als clubs, però també per als usuaris. És per a tothom de la ciutat. Hi haurà vòlei, escacs, bàsquet, gimnàstica rítmica i totes les disciplines esportives que hi ha a la ciutat. Els horaris seran consensuats i ningú s'apropiarà del nou pavelló, els tres per a tots, excepte el Club Hoquei per l'adaptació que caldria de les pistes.

El nou pavelló és la solució o un primer pas?

És un primer pas de la solució. Les necessitats de la ciutat han augmentat i hem de donar resposta progressivament.

Quina solució planteja per a les deficiències que pateix el Club Atletisme Figueres?

El primer que s'ha de fer és el tancament de l'Albert Gurt. Aquest estadi és una de les prioritats. El CAF ha crescut i vol dir que estan fent les coses molt bé. A més, cada vegada tenim més curses a la ciutat i ara intentarem fer-ne una altra amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

Com va el projecte de la nova piscina coberta?

Hi estem treballant. Ja hem parlat amb la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i les perspectives són bones. La veritat és que som optimistes. De moment, hem d'adequar la que tenim, ja que són més de 2.000 abonats i usuaris de clubs. Canviarem els vestuaris de la piscina i farem algunes millores més.

Quants anys farien falta perquè les instal·lacions estiguessin al nivell que vostè voldria?

En aquesta legislatura hi haurà un canvi substancial respecte a les instal·lacions esportives de la ciutat. La limitació és econòmica i és molt complicat fer-ne una previsió. Aquest govern vol apostar per l'esport de la ciutat, volem fer les coses a poc a poc i acabar amb la deixadesa que ens ha portat a la situació actual.