16 de febrer de 2020
16.02.2020
Figueres

Agnès Lladó i Montse Mindan, presents a la Mesa de l'Assemblea de l'ACM

L'Associació Catalana de Municipis va celebrar ahir la trobada al recinte modernista de Sant Pau

16.02.2020 | 10:33
Mindan presidint la Mesa de l'Assemblea.

Les alcaldesses altempordaneses Agnès Lladó (Figueres) i Montse Mindan (Roses) van participar ahir a la XXII Assemblea de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i van formar part de la Mesa, Mindan com a Presidenta. L'acte es va celebrar al recinte modernista Sant Pau de Barcelona i va acollir més de 150 alcaldes i alcaldesses de tots els racons de Catalunya. A més va comptar amb la consellera de la Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Meritxell Budó.
Es va donar el tret de sortida a l'agenda municipalista de l'entitat, centrada l'acció climàtica, la prosperitat econòmica i la qualitat de vida.

Cinc mesos després de la seva elecció, el president de l'ACM i també alcalde de Deltebre, Lluís Soler, va mostrar el compromís «clar, concret i valent» del municipalisme envers la sostenibilitat. Així va exposar que «la Catalunya que ens imaginem pels propers anys és un país sostenible, que garanteixi la qualitat de vida de totes les persones, vinguin d'on vinguin i siguin com siguin, i que fomenti que la prosperitat arribi a tots els racons dels nostres pobles i ciutats. Aquesta és la gran missió del municipalisme català, i és l'objectiu pel qual treballarem incansablement des de l'ACM. Una agenda municipalista basada en l'acció climàtica, la qualitat de vida i la prosperitat».

Soler també va presentar les 100 accions de l'agenda municipalista que s'impulsaran dins el Pla de Mandat dels propers quatre anys amb la voluntat de treballar per millorar el dia a dia del món local i contribuir a fer uns pobles i ciutats millors. En aquest sentit, ha reclamat disposar de més recursos i competències per servir millor des de la proximitat, i a exercir el lideratge des del món local.

Algunes d'aquestes accions són, l'oferta de nous serveis i suport als Ens Locals de Catalunya, especialment en matèria tècnica i de gestió administrativa, l'acompanyament, formació i dignificació de la figura de l'electe local, i la projecció del municipalisme català, en una única veu, tant al país com a tot el món.

L'Assemblea de l'ACM es va celebrar a Sant Pau (Barcelona).

Alhora, l'ACM s'ha compromès a assolir la neutralitat d'emissions de CO2 aquest mandat «en una aposta valenta per abordar l'acció climàtica, que no pot esperar ni una generació, ni un mandat més per actuar», segons ha recalcat el president de l'entitat municipalista.

La consellera de la Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va assegurar que «alinear el Govern de Catalunya amb els governs locals és la millor manera de construir país». També va fer referència a l'Agenda Rural en el seu discurs. Budó va reconèixer que «hem entès llegint el nostre país i la seva pluralitat, tenint en compte que l'1% de la població del nostre país viu i ocupa el 38% de la superfície del nostre país, hi ha una altra lectura, a part de les grans ciutats. Són els micropobles del nostre país. Cal treballar i dotar d'una eina que també es miri el país des d'aquesta perspectiva. Dotar el país d'aquesta agenda rural que, en coordinació amb l'agenda urbana, ens ha de permetre desenvolupar totes aquelles estratègies per activat els territoris del nostre país i garantir una veritable cohesió territorial».

L'Assemblea va aprovar per unanimitat una proposta de resolució que requereix al Govern de l'Estat que declari Zona Afectada Greument per una Emergència de Protecció Civil els municipis catalans afectats pel temporal Glòria i acordi fer-hi extensiva l'aplicació del Reial Decret-Llei 11/2019, de 20 de setembre. Al mateix temps, reclama a la Generalitat i el Govern estatal una acció coordinada amb el territori per planificar les inversions necessàries en infraestructures per afrontar les emergències climàtiques i posar a disposició dels ens locals afectats un fons per emergències amb recursos econòmics, tècnics i financers.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent