La Maria Valenzuela i en Jordi Costa són els dos joves estudiants figuerencs que han resultat guanyadors dels Premis Acció Poètica Quàntica convocats en el marc de l'esdeveniment Science Needs You! 2019 de Figueres. El concurs proposava crear frases poètiques inspirades en aspectes filosòfics relacionats amb la física quàntica. El principal premi d'aquesta convocatòria ha estat aquest: les frases dels dos joves estaran pintades sobre passos de vianants, a Figueres i a l'Escala.

  • La frase poètica de Maria Valenzuela planteja: "La llum pot existir sense l'ombra?", i formarà part de la decoració urbana, pintada sobre el blanc d'un pas de vianants del carrer Monturiol de Figueres, just davant de la casa natal de Salvador Dalí.
  • La frase poètica de Jordi Costa, "Ulls que mai veuran el vast mar de la probabilitat", ja està estampada sobre un pas de vianants a la plaça Escoles de l'Escala.

El jurat d'aquests premis ha estat integrat per representants de deu entitats i administracions: Ajuntaments de Figueres i l'Escala, Consell Comarcal de l'Alt Empordà, l'Espai Jove, la Biblioteca Fages de Climent i la Biblioteca Víctor Català, Òmnium Cultural de l'Alt Empordà, la Xarxa de Convivència, l'Institut d'Estudis Empordanesos i el Festival Poemestiu i el Projecte Ksameu.

Àngels Yècora, en representació de l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), entitat organitzadora d'Science Needs You, ha explicat en el lliurament dels premis, que s'ha celebrat aquest divendres 14 de febrer, que el concurs Acció Poètica Quàntica estava relacionat amb el tema de l'edició de l'any passat del certamen científic: la divulgació de la física quàntica. "La ciència és part de la cultura. Tot està connectat", ha comentat.

Als premis, s'han presentat un total de dotze creacions poètiques, dues de les quals han estat les guanyadores.