La Junta de Tractament del Centre Penitenciari de Puig de les Basses de Figueres també ha concedit un permís a l'exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, a qui se li permetrà sortir tres dies a la setmana durant 8 hores al dia per tenir cura d'un familiar d'edat avançada.

La Junta de Tractament de la presó de Lledoners, per la seva part, ha acordat concedir a l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, l'article 100.2 per treballar. Segons ha informat la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Forn podrà sortir del centre penitenciari durant 12, 5 hores al dia els cinc dies de la setmana.

Precisament aquest dijous, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet ús per primera vegada d'aquest article i ha pogut sortir de la presó per anar a treballar a la seva empresa de Sentmenat i fer voluntariat. Aquest dimecres, va ser la Junta de Tractament de Mas d'Enric que va decidir aplicar aquest article a l'expresidenta del parlament, Carme Forcadell, que també podrà sortir tres dies a la setmana per fer voluntariat i tenir cura d'un familiar.

La setmana passada, la Junta de Tractament de Lledoners ja va acordar l'aplicació d'aquest article a Jordi Sànchez, per fer voluntariat, que podrà sortir tres dies entre setmana durant onze hores.

405 interns amb el 100.2

Segons dades de la Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia, hi ha 405 interns a l'any a qui se'ls aplica l'article 100.2 per decisió de les juntes de tractament de les presons. Aquestes estan formades per juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres. El 100.2 és una de les opcions que tenen els presos classificats en segon grau per poder sortir de la presó en programes específics o per anar a treballar. La junta de tractament el pot aplicar per decisió executiva, és a dir, de forma immediata sense que calgui l'aval previ del jutge. En tot cas, es fa una comunicació obligatòria al jutjat de vigilància penitenciària i aquest n'informa a la fiscalia, perquè pugui expressar la seva opinió. Posteriorment, el jutjat decideix si ratifica o tomba l'aplicació del 100.2. Encara que la fiscalia pot recórrer la decisió del jutjat, el recurs en no paralitza l'aplicació.