Un cop finalitzada la campanya informativa sobre la circulació dels patinets elèctrics (Vehicles de Mobilitat Personal, VMP), la Guàrdia Urbana de Figueres ha començat aquest dilluns a interposar sancions als usuaris que incompleixen la normativa. A l'espera de la modificació a nivell estatal del Reglament General de Vehicles, i d'una ordenança municipal actualitzada, la policia es regeix per una instrucció emesa per la DGT a principis d'any.

El balanç d'aquests dos primers dies (des del passat dilluns 10) ha estat de cinc denúncies: tres d'elles amb un import de 200 euros, per circular per la vorera; una altra de 200 euros, per utilitzar auriculars i una de 100 euros, per transportar dues persones.

Per la Guàrdia Urbana és important diferenciar la tipologia d'aquests vehicles, són aquells propulsats amb motor elèctric que poden circular a una velocitat màxima entre 6 i 25 km/h. Aquests vehicles no precisen permís per a circular i l'assegurança i l'ús del casc són voluntaris. La resta de vehicles que superin els 25 km/h no es poden considerar VMP i tenen una regulació específica, com informa el díptic que ha distribuït l'Ajuntament.

Durant quinze dies, el cos policial municipal ha donat a conèixer en què consisteix la instrucció i quines són les obligacions com a conductors. El resultat ha estat de 72 usuaris informats, 64 dels quals conduïen un VMP i vuit un altre tipus de vehicle, ja que superava els 25 km/h. L'inspector de la Guàrdia Urbana de Figueres, Josep Maria Riera, explica que van decidir començar a fer una campanya informativa davant la convicció que els usuaris no coneixien la normativa que se'ls aplicava, tant és així que «la majoria han estat agraïts de rebre aquesta informació, que desconeixien», declara. Posteriorment hi haurà una tercera fase que resta a l'espera de les directrius de la legislació estatal.

El regidor de Seguretat i vicealcalde, Pere Casellas, fa una valoració positiva d'aquest balanç però té clar que «cal actuar». En aquest sentit, com ja va informar l'inici de la campanya informativa, «quan es publiqui la normativa definitiva, modificarem el reglament de circulació municipal», va declarar Casellas a aquest Setmanari.

Pel que fa als accidents amb aquests VMP a la ciutat, la Guàrdia Urbana informa que només tenen constància d'un ocasionat aquest any, a l'avinguda Montserrat.