Qui es pensi que a l'hivern no hi ha mosquits, va ben equivocat. Aquests dies, el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter va de bòlit intentant evitar l'eclosió massiva dels ous de mosquit. L' Aedes Detritus Aedes Detritusés una espècie molt present a l'Empordà, on fins i tot ha donat nom a l'orografia; el coll dels Mosquits, al costat de Sant Salvador, entre Palau-saverdera i el Port de la Selva. Aquest mosquit aguanta bé el fred, i per això el podem trobar durant pràcticament tot l'any. A la tardor n'hi ha hagut, i qui ha anat a buscar bolets en pot haver trobat, tot i que les picades es produeixen cap al tard. L'espècie és típica de les maresmes, d'aigües salobres i temperatures fredes, és resistent a condicions meteorològiques adverses i té una gran capacitat de vol i dispersió de desenes de quilòmetres aprofitant els vents del sud, suaus i humits. Eduard Marquès, director del Centre de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, explica que «un exemplar nascut a la zona dels Aiguamolls, a Castelló d'Empúries, el podem trobar, tranquil·lament, a l'embassament de Darnius-Boadella».

Amb el temporal Gloria, i les grans onades que van arribar a la costa, la zona litoral, des de Roses fins a Pals, va quedar totalment inundada i en els salicornars, típic hàbitat de cria d'aquesta espècie, hi han fet eclosió els ous. A aquesta situació s'hi han afegit les altes temperatures posttemporal, que han provocat una acceleració del creixement de les larves.

En aquest sentit, com que aquest mosquit colonitza aigües temporals, té pocs depredadors aquàtics en el seu estat larvari. Com a mosquit, els insectívors són els seus depredadors. Marquès recorda que avui dia «les orenetes encara no han arribat. Per sort, però, aquests dies es veu activitat de ratpenats», insectívors aliats del servei de control de mosquits. «D'aquí a unes tres setmanes, aproximadament, veurem el naixement d'aquests exemplars. Malgrat que actuem amb control antilarvari, alguns individus podran seguir el seu cicle natural».

Efectes del canvi climàtic

Marquès reconeix que des del servei estan notant els efectes del canvi climàtic, «no pot ser que a principis de febrer estiguem per sobre els vint graus, això genera una gran acceleració del creixement larvari d'aquesta espècie» i desajustaments amb els depredadors naturals. De fet, Marquès confessa que el servei ha hagut d'anar augmentant el període de les aplicacions pel control antilarvari dels mosquits, deixant com a únic mes lliure de control el desembre. «El personal del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter habitualment ha tingut els períodes de vacances a escollir entre el mes de novembre i el març. Ara, amb els episodis extrems com el Gloria, hem de demanar la reincorporació de gent per fer les aplicacions i intentar frenar l'expansió del mosquit».

Les aplicacions antilarvàries

Les aplicacions per al control es fan manualment i amb molta precisió, a dins la reserva del parc dels Aiguamolls. Amb el mètode antilarvari se cerca el lloc de cria de les larves aquàtiques i s'actua mitjançant l'aplicació d'ingredients actius el màxim de respectuosos possibles amb el medi. Les eclosions massives detectades abasten centenars d'hectàrees, i tot just ara es pot començar a accedir als espais inundats per a fer unes aplicacions, per això, el servei ha de disposar d'entre 6 i 8 persones.

I és que si aquest mosquit empordanès no es controlés, les densitats larvàries serien tan elevades que no permetrien gaudir dels vespres a l'exterior.