Després de començar el projecte d'habitatge de lloguer de protecció oficial, juntament amb la fundació Santa Creu de la Selva, es dona el tret de sortida al projecte de masoveria urbana, una altra iniciativa que se sumarà a les accions per evitar el despoblament del municipi. Castelló d'Empúries pateix, des de fa temps, un abandonament del centre històric. Part d'aquesta situació és a causa de l'estat de degradació en què es troben els edificis i es va complicant gradualment. Els propietaris veuen que, si no realitzen una inversió, no aconseguiran llogar ni vendre els habitatges. El regidor d'Habitatge, Jaume Planella, admet que «hi ha gent gran que té cases tancades perquè econòmicament no es pot fer càrrec de la seva rehabilitació». D'altra banda, apunta que «joves del municipi han de marxar perquè hi ha poc habitatge i car, per als joves de menys de 35 anys que es volen emancipar».

D'aquí en sorgeix el projecte de masoveria urbana, que consisteix en el fet que un propietari d'un edifici o habitatge desocupat cedeixi el dret a viure en la seva propietat a una persona o grup de persones, que a canvi de no pagar lloguer o pagar-lo a un preu molt baix, es comprometen a reformar i mantenir l'habitatge en bones condicions. D'aquesta manera, s'uneixen persones amb dificultat d'accés a l'habitatge amb habitatges que s'han de reformar o necessiten manteniment. Els pisos, les cases o els masos susceptibles de participar en aquesta alternativa de lloguer, hauran de tenir, com a mínim, la cèdula d'habitabilitat.

Ara per ara, el projecte es troba en fase inicial de captació d'habitatges. «Començarem amb la campanya per atraure els propietaris repartint díptics informatius, explicant què és la masoveria i les condicions per als participants», explica el regidor. A partir de la captació del primer habitatge serà la fundació qui guiarà el projecte i farà l'assessorament als propietaris i als futurs llogaters. «Un arquitecte tècnic valorarà l'estat de la casa i la feina a fer», explica Planella. Durant tot el procés, que es pot allargar fins als cinc anys de contracte, el tècnic supervisarà l'estat de la rehabilitació. A més, els propietaris disposaran de servei d'intermediació i un contracte considerat de lloguer social que, segons les darreres ordenances fiscals, seran bonificats amb un 75% de l'IBI. A més, en el contracte es detallaran les tasques a desenvolupar a l'habitatge per part dels llogaters, que es comprometran a assumir les obres de rehabilitació i manteniment seguint un projecte prèviament pactat. El projecte també preveu la garantia del cobrament del lloguer en aquells casos que s'estableixi.