Les històriques llambordes de l'antic carrer de la Jonquera, avui reconvertit en avinguda de Perpinyà, han tornat a acollir l'homenatge que cada any convoquen el Triangle Blau i l'Ajuntament de Figueres per recordar els milers de republicans que van trepitjar-les anant cap a l'exili a les acaballes de la Guerra Civil espanyola. L'acte ha estat seguit per un centenar a persones, al meu del monument que recorda aquells fets.

El president del Triangle Blau, Lluís Fontané, ha començat el seu parlament agraint la "predisposició municipal" per mantenir viu el record d'aquells fets. També ha tingut paraules de lloança per als onze centres educatius i la vintena de professors empordanesos que formen el Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust, per saber traslladar a les noves generacions "la necessitat de no caure en l'oblit". Fontané creu que "segurament, aquests mestres hauran sentit a dir que alliçonen" però ha deixat clar que "com a ciutadans compromesos no ens podem quedar impassibles davant del renaixement dels extremismes". Tanmateix, ha demanat un corrent d'adhesions d'ajuntaments i entitats amb projecte Mai Més per a "combatre el negacionisme de l'Holocaust i els moviments d'extrema dreta".

Montserrat Artells i Margarita Mas han parlat, també, des de les bases de Triangle Blau. Artells ha llegit un text de Joan Carles Corney que qüestiona "com hem de viure i explicar els llocs de la memòria de l'Holocaust i la Guerra Civil" sense caure en patrons simplistes i tòpics, per tal de donar valor a les persones que van patir aquells fets.

Margarita Mas, com ha fet en anteriors ocasions en actes semblants, ha expressat "una crida a la unitat" de tot el moviment nacional i independentista. Ha llegit un fragment de l'obra de Manuel Valldeperes i un text en nom d'Òmnium Cultural.

En nom dels Guerrilleros Espanyols de França ha parlat Lluís Obís, fill d'exiliats i resident al Voló. "Som la memòria republicana que continua expressant-se a través dels seus fills i néts", ha dit. També s'ha referit al nou govern progressista espanyol com a "última oportunitat per a poder explicar els fets que van passar" durant la Guerra Civil espanyola i els anys posteriors.

Després de les ofrenes florals en el monument dedicat als exilats, l'alcaldessa de Figueres Agnès Lladó ha tancat l'acte agraint al Triangle Blau el seu esforç per "combatre l'oblit i el silenci per a no tornar a repetir els errors comesos". Lladó ha tingut paraules d'escalf i suport per als presos polítics i civils i els exiliats independentistes del segle XXI. "Què pensaria la marea humana que va caminar per aquestes llambordes si veiessin els nostres polítics, elegits democràticament, tancats a la presó o exiliats?", ha preguntat en veu alta.

Agnès Lladó ha destacat la voluntat de rebre exiliats dels països que estan en guerra i ha lamentat que fins ara no hagi estat possible. "Catalunya vol ser el Mèxic del segle XXI i Figueres lloc d'acollida", ha sentenciat.

L'alcaldessa de Figueres, d'ERC, ha estat acompanyada per regidors dels grups municipals de Junts per Catalunya, entre ells Josep Maria Bernils, vicepresident del Consell Comarcal, i Canviem Figueres. Hi han estat presents el president local d'Òmnium Cultural, Eduard Cebrià, i el director del MUME, Alfons Quera, entre altres representants d'entitats. L'acte s'ha tancat amb el cant d'Els Segadors.