El rosinc Jordi Marés no amaga que ha passat uns dies "molt preocupat" perquè ningú de l'Ajuntament de Roses no li sabia dir per què una peça històrica que va donar al poble de Roses havia desaparegut. Aquest veí de Roses va fer donació, l'agost del 2015, d'un fusell del segle XIX i la seva baioneta, dues peces que, per a ell, tenen un gran valor històric i va pensar que el seu lloc havia de ser un museu. Va completar la donació amb una moneda de 20 rals de l'any 1810, amb la imatge de Napoleó, i amb una altra baioneta de fusell protegida amb una funda autèntica del segle XIX.

Jordi Marés assegura que ha passat molt temps preguntant-se per què el fusell i la moneda es podien veure exposats a l'Espai Cultural Ciutadella, però la baioneta amb la funda no hi eren. Fa quatre mesos va decidir anar a l'Ajuntament a buscar una explicació. "Vaig preguntar què passava amb la baioneta, que la vaig donar amb la seva funda de pell d'animal. Ningú no sabia on era. Fins i tot em van dir en diverses ocasions que la baioneta a la qual jo em referia era la que estava en el fusell. Però jo els vaig dir que la baioneta que no apareixia l'havia donat uns mesos després que el fusell", explica el rosinc.

La baioneta.

Davant la incertesa i no gens satisfet amb les respostes que rebia per part dels funcionaris municipals, Jordi Marés va anar el 3 de febrer a presentar una denúncia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra davant "la desaparició de la baioneta". Alhora, va comunicar a l'Ajuntament que havia fet aquest tràmit policial.

Casualitats, el gran enigma sobre la baioneta desapareguda es resol quatre dies més tard, és a dir, aquest mateix divendres, 7 de febrer: "M'avisen de l'Ajuntament, que han trobat la baioneta darrere d'un moble a les oficines de l'àrea de Cultura. No em podia creure que aquella peça històrica s'hagués passat cinc anys darrere un moble". Jordi Marés ha expressat que se sent molt enfadat per aquest episodi i, fins i tot, ha dit que si fos avui no hauria fet la donació del fusell, les baionetes i la moneda del segle XIX.

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que ha fet un seguiment de tot el cas des del primer moment, ha lamentat el fet dient que la pèrdua de la baioneta va ser conseqüència d'una situació desafortunada: "Quan es va fer la donació, la persona que fos que recollís les peces les va deixar al cim d'un moble. El tècnic de Cultura va marxar de vacances en aquell moment, la baoioneta devia caure i ningú més no hi va pensar. Fa uns dies, recollint un pin de Carnaval que se li havia caigut a terra a una persona, en ajupir-se va veure la baioneta. És senzill d'entendre, i crec que a tothom se li ha perdut algun cop alguna cosa, fins i tot a casa, i quan menys hi penses te la trobes".

Montse Mindan també ha volgut fer palès que els "errors són humans": "Més enllà de demanar disculpes per no haver sabut buscar millor, crec que no cal buscar més culpabilitats, perquè no hi veig mala fe per part de ningú".