La Iaeden ha fet arribar un escrit al Departament d'Agricultura de la Generalitat en què expressa "la preocupació del dèficit d'aigua a la comarca de l'Alt Empordà degut a la contaminació de nitrats dels seus aqüífers". Per justificar aquesta preocupació, la plataforma ecologista ha redactat un escrit en què exposa els antecedents i la situació actual, posant el focus sobre el municipi de Borrassà: "El 18 de desembre del 2019 va sortir a exposició pública una modificació puntual del POUM de Borrassà amb l'objectiu de fer una estació de bombament per portar l'aigua des del pantà de Darnius-Boadella. D'aquesta manera es pretén portar aigua potable des de l'embassament -mitjançant la connexió amb la xarxa de Figueres-, en comptes de fer ús dels pous de les aigües subterrànies del municipi, com s'havia fet fins ara".

Segons la Iaeden, "aquesta tramitació és la punta de l'iceberg d'un problema greu de planificació d'aigua a la comarca". Els responsables d'aquesta institució asseguren que estan "especialment preocupats" per la disponibilitat d'aigua a la comarca "degut als problemes de qualitat i quantitat d'aquest recurs bàsic, que s'agreujarà en un context global de canvi climàtic".

Els ecologistes mostren aquesta radiografia de la comarca: "L'Alt Empordà té 34 municipis que pertanyen a zones vulnerables, fruit de l'aplicació de la Directiva Europea 91/676 CEE que estableix les mesures per prevenir i corregir la contaminació de les aigües continentals i litorals causada pels nitrats de fonts agràries, i atribueix a les comunitats autònomes. El decret té per objectiu reduir la contaminació de l'aigua produïda per nitrats que s'utilitzen amb finalitat agràries i ramaderes i actuar preventivament contra noves contaminacions. L'aigua neta és indispensable per a la salut humana i els ecosistemes naturals, de manera que la qualitat de l'aigua és un dels elements més importants de la política mediambiental de la Unió Europea".

Segons denuncia la Iaeden, Borrassà pertany a un d'aquests municipis amb excedents de nitrats. És per això que la Iaeden sentencia: "Considerem molt greu que una de les activitats econòmiques més importants de Catalunya, el sector agroindustrial del sector porcí, no assumeixi els costos ambientals de la seva activitat. Hi ha una premissa bàsica en la normativa ambiental que és qui contamina paga. Els costos de fer nous pous, de connectar-se al pantà de Boadella, les proves pilots de nova tecnologia per poder potabilitzar l'aigua,... no té perquè ser assumida per la població, amb diner públic. És moment de demanar responsabilitats al sector privat que ho provoca i l'administració pública que ho permet. Per aquesta raó, fem pública aquest projecte com una de les conseqüències d'aquesta despesa pública injusta que caldria que les empreses integradores del sector porcí que controlen el negoci de tot Catalunya assumeixin aquest cost i responsabilitat".

En l'escrit que la plataforma ecologista ha fet arribar al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, es demanen tres coses: que s'apliqui d'immediat una moratòria a tot Catalunya de noves granges de porcí o ampliacions de les existents; que es faci un Pla per reduir, a més, la cabana porcina en els àmbits territorials on més disposició de purins hi ha i, per tant, excedent de nitrogen, i que es busquin les fórmules necessàries per a que el sector assumeixi i internalitzi els costos ambiental d'aquesta activitat agroindustrial.

Per altra banda, des de la Iaeden han anunciat que impulsaran "sota el paraigües d'Ecologistes de Catalunya", una denúncia a Fiscalia "per buscar responsabilitats en la contaminació dels aqüífers i la inactivitat de la funció pública per garantir la qualitat de les aigües subterrànies del país".