El govern quadripartit de Figueres ha presentat el primer pressupost del seu mandat amb un valor de 59.697.501,18 euros, un 2,18% més que l’any passat, dels quals 5,7 milions són per a inversions. L’alcaldessa Agnès Lladó, acompanyada de la regidora d’Hisenda, Maria Gratacós, ha remarcat que és «realista» i fet «amb rigor, pensat per ser executat i comptat amb ingressos reals».

A l’espera de la liquidació de l’exercici anterior, el govern explica que s’han hagut de tornar a destinar recursos en projectes de l’any passat perquè no es van fer. «No hem vingut a ser temeraris ni irresponsables, les coses acordades es continuaran», ha deixat clar l’alcaldessa referint-se a les inversions que es continuen.

Aquestes són: el nou pavelló (la inversió més elevada, amb 1,5 milions d’euros); la segona fase del centre Ferran Sunyer, amb 280.000 euros o la segona fase de la restauració de la Casa Natal de Salvador Dalí, amb 294.000 euros. El govern subratlla l’augment del 50% en millorar l’enllumenat públic i les inversions que es faran als equipaments esportius com els vestidors Estadi Albert Gurt(125.000 euros); l’adequació de vestidors, grades i protecció de la piscina (84.000 euros), i la il·luminació del camp de futbol de la Marca de l’Ham (50.000 euros).

Més personal, seguretat i neteja

L’alcaldessa ha qualificat d’«esforç» l’augment del capítol (1) de contractació de personal, en el qual s’inverteixen 660.000 euros més, per set policies; cinc persones de la Brigada Municipal; un arquitecte i gent especialitzada en serveis generals. La seguretat és «important» per a aquest govern i hi destinen un 18,56% més (880.000 euros) que, a més de preveure l’augment de plantilla, se sumen equipaments com càmeres de videovigilància o corporals per als agents.

A més de la seguretat, la inquietud se centra sobre la neteja. L’obligació d’anul·lar l’adjudicació del servei per la resolució del Tribunal de Contractes, va fer replantejar l’estratègia del consistori. Des del govern asseguren que va ser un dels motius per no aprovar abans aquests pressupostos que ara presenten. Tot i això, a la roda de premsa no van donar cap detall sobre partides concretes, «és un servei bàsic que no ens podem permetre el luxe d’equivocar-nos», va dir amb prudència l’alcaldessa. En aquest sentit, va fer referència a esperar la liquidació del 2019 on es veurà si hi ha la possibilitat de sortir del Pla d’Estabilitat Econòmica.

Així i tot, «és evident que aquest 2020 podrem posar les bases però, fem el que fem, amb un any és complicat tenir tot el procés en marxa. Si no es va poder fer en 15 anys, demanar ara que ho fem en un, potser és demanar una mica massa», va declarar Lladó. En definitiva, «en aquest pressupost tenim el pla de gestió d’Ecoserveis (6 MEUR)pla de gestió d’Ecoserveis i la possibilitat d’explorar totes les vies», va resumir l’alcaldessa.

Govern d’esquerres

Com a línies estratègiques, Lladó ha volgut destacar la consciència que té el govern de la situació socioeconòmica de la població i l’estat dels serveis municipals, motiu pel qual han decidit no apujar impostos. «Ho hem de valorar perquè som l’única de les ciutats importants de Girona que no apuja els impostos, ni tan sols actualitza l’IPC», ha declarat.

Seguint aquesta línia, i després de l’estudi sobre ocupació il·legal a Figueres, es volen destinar 70.000 euros d’ajudes a habitatges buits per posar-los en lloguer social. Per una altra banda, s’han apujat un 22% les ajudes en serveis socials. Un «pilar fonamental» per aquest govern són els equipaments educatius, als quals es destina un 50% més que l’any passat (375.000 euros). Aquí s’inclouen els 350.000 euros per fer el projecte executiu de l’escola Carme Guasch i Darné, com es fa des del 2017. A més, per a fomentar la participació ciutadana, el govern d’esquerres afegeix una partida de 200.000 euros per als pressupostos participatius, «són pocs diners però els recuperem, ja que el 2019 no hi eren», indica l’alcaldessa.

Respecte a l’activitat econòmica, el govern aposta amb un 114% d’increment, per al comerç, i amb un 100%, per al turisme cultural. Sense concretar actuacions, la despesa serà per aconseguir «l’estratègia de consens per potenciar el comerç de proximitat», per una banda, i un «turisme cultural que ens diferencia de la resta de la comarca», per una altra, senyala Lladó. L’alcaldessa va voler destacar també que amb aquest pressupost es deixaran de fer despeses supèrflues, «es redueix la barra lliure i el clientelisme».