El passat 3 de febrer, 32 ponents van passar per les aules de l'INS Ramon Muntaner, de Figueres, amb l'objectiu d'explicar la seva experiència professional a l'alumnat de 4t d'ESO, batxillerat i cicles formatius. La jornada d'orientació Work Experience va arrencar amb una sessió dirigida a l'alumnat de batxillerat i conduïda per en Carles Roca, team leader de vendes a Randstad, on va donar a conèixer quines seran les feines més demandades durant els pròxims anys, amb una clara tendència a les enginyeries. També va fer algunes recomanacions a l'hora de planificar la seva carrera professional, buscar feina, realitzar pràctiques en empresa, programes de mobilitat i tots aquells aspectes claus que poden marcar la diferenciació entre els diferents candidats que opten a un lloc de treball.

A partir de les 10:00 i fins a les 14:30, van passar 31 ponents més per explicar la seva experiència. Prèviament a la jornada, l'institut havia detectat quins eren els interessos de l'alumnat i cada alumne s'havia apuntat a quatre xerrades. Els participants de la jornada varen ser: Mª Àngels Brugat (psicologia), Fanny Vergeles (educació infantil), Mònica Orozco i Xavier Muñoz (educació primària), Ferran Gassó (criminologia), Adam Díaz (publicitat i relacions públiques), Albert Alemany (enginyeria informàtica), Antonio Rodríguez (disseny i desenvolupament de videojocs), Oriol-Turró Garriga (ciències biomèdiques), Robert Polo (educació social), Miquel Roura (administració i direcció d'empreses), Marta Serrano (biologia), Anna Teixidor (periodisme), Jair Domínguez (comunicació i periodisme audiovisual), Inés Osiniri (medicina), Adrià Malagón (química), Gemma Coll (economia), Marta Gironella (física), Víctor Garcia (sistemes microinformàtics i xarxes), Àlex Tremps (cinematografia), Bernat Espigulé (matemàtiques), Eva Castro i Cristina Lara (gestió administrativa), Aina Aymamí (atenció a persones en situació de dependència), Iman Moutaouakil (auxiliar d'infermeria), Jordi Claudi Serra i Judit Clos (dret), Pere Sanchez (arquitectura), Pere Gironès (farmàcia i parafarmàcia), Joaquim Llorella (emergències sanitàries), Anna Maria Puig (arqueologia), Ruben Lamas (conducció d'activitats fisicoesportives), Adrià Martín (ciències de l'activitat física i l'esport) i Manel Gràvalos (disseny).

Després de la ponència, Albert Alemany explica que: "Vaig viure la jornada amb molta il·lusió per poder explicar la meva experiència i ajudar als joves en el seu camí. El cicle estava molt ben organitzat i l'atenció per part del professorat va ser excel·lent. L'alumnat va estar molt atent i receptiu en l'explicació i en els exemples que vaig posar, vaig copsar molta predisposició."

La Mònica Orozo i en Xavier Muñoz de l'Escola Sant Pau afirmen que "Un dels nostres reptes va ser trobar l'equilibri entre mostrar la nostra il·lusió de fer de mestres i a la vegada mostrar la realitat del dia a dia. En la sessió d'educació primària vam voler transmetre que és una feina vocacional, on la paciència i l'empatia tenen un pes fonamental. La jornada estava molt ben organitzada i ens vam sentir molt còmodes"

En Josep Colls, director de l'institut, fixa l'orientació de l'alumnat com una de les prioritats del centre, tant a l'ESO com en els estudis postobligatoris de batxillerat i cicles formatius. "Aquesta qüestió és clau per tal que els nois i noies facin una bona tria en els seus itineraris acadèmics, guanyin en motivació i adquireixin consciència de quins són els seus objectius de futur. Les jornades d'orientació Work Experience tenen com a objectiu acostar l'alumnat a la realitat del món professional: com és el dia a dia, quines actituds i aptituds són necessàries, les condicions laborals de cada àmbit professional, etc. A partir de la demanda d'informació que ens han fet arribar els nostres alumnes i famílies, hem buscat professionals de diferents àmbits que poguessin venir a l'institut i explicar als nois i noies la seva trajectòria professional i, sobretot, les particularitats de les seves respectives professions.

Gerard Pi, coordinador pedagògic de l'institut, explica que organitzar una jornada matinal amb 32 conferenciants requereix molta feina, però que l'impacte que pots causar en la presa de decisions de l'alumnat és molt gran. Busquem unes jornades molt pràctiques i properes on puguin complementar la informació que poden rebre en unes jornades de portes obertes. És molt gratificant veure l'interès i la satisfacció que ha despertat la jornada entre tot l'alumnat. També destacaria la bona predisposició que han tingut, des del primer moment, tots els conferenciants, empreses, entitats i APA en col·laborar amb el desenvolupament de la jornada.

Pel que fa als alumnes, la Mireia Guillaumes, de 1r de batxillerat, valora molt positivament la iniciativa per tal de decidir el seu futur professional i destaca que la sessió de biologia li servirà com a alternativa si no acaba fent ciències biomèdiques. Alguns alumnes de 2n de batxillerat també n'han fet una valoració. L'Andrea Loza comenta que encara no està del tot decidida, però que la xerrada de dret l'ha ajudat a veure-la com una bona segona opció. En Pau Ansón afirma que les sessions li hauran permès descartar alguna de les opcions que tenia i centrar-se en d'altres. En Pau López ja tenia clar el seu futur professional, però comenta que li va agradar escoltar l'experiència personal d'arquitectura i enginyeria informàtica. La Iman Tarfass de 4t d'ESO està molt satisfeta amb la jornada, perquè tots els ponents van poder respondre les seves inquietuds relacionades amb l'àmbit científic.