Els centres educatius de Vilafant, amb el suport de l'Ajuntament, han unit forces per reivindicar la construcció de l'institut de rajol. Les comunitats educatives de l'institut, les dues escoles d'Infantil i Primària -Les Mèlies i Sol i Vent- i l'Ajuntament de Vilafant, han iniciat una recollida de firmes per fer pressió al Departament d'Educació sobre la «necessitat urgent» de substituir els mòduls prefabricats per «un equipament en condicions». La iniciativa és tant dels equips docents com de les famílies i del poble sencer, que reclamen, des de fa més d'una dècada, l'edifici.

La campanya de recollida de firmes llança un reclam: «Ens ajudeu?» i tothom qui ho vulgui pot passar per les escoles, per l'institut o per les oficines de la casa de la vila a estampar la seva signatura. En principi, s'ha fixat com a data límit per a recollir firmes fins al 21 de febrer.

Les accions reivindicatives a l'entorn de l'institut vilafantenc es remunten a l'any 2003, quan es va constituir una plataforma per demanar, precisament, que el municipi veí de Figueres disposés del seu propi institut de Secundària. Reunions i gestions diverses van donar els seus fruits l'any 2008, quan el Departament d'Ensenyament va decidir obrir l'institut, ubicat des del seu inici en els terrenys que ocupa actualment. El curs 2008-09 es va iniciar l'activitat amb 63 alumnes, 6.5 professors i 3 barracons, fins a arribar actualment (curs 2019-2020), en què hi ha 490 alumnes, 43.5 professors i 12 barracons.

«És una obvietat que l'Institut està consolidat i arrelat al territori, ja no és un projecte sinó una realitat», s'exposa en l'escrit que justifica la campanya de recollida de firmes.

Actualment l'Institut de Vilafant ofereix estudis d'ESO, Batxillerat i Cicle Formatiu de Grau Mitjà d'Activitats Comercials i, així com es queixa l'equip directiu del centre, el seu creixement es veu limitat per l'espai. «Onze anys d'instal·lacions provisionals són molts anys, no podem normalitzar els barracons i hem de tenir en l'horitzó que una construcció (redacció de projecte, concurs arquitectònic, concurs constructiu i construcció) d'un edifici d'aquestes característiques es pot allargar fins a 5 anys!», aventuren des de l'institut.

Les firmes que es recullin es portaran al Departament d'Educació, com a mesura de pressió per demanar l'inici immediat de la construcció de l'edifici de l'Institut de Vilafant. Aquest municipi altempordanès disposa de gairebé tots els equipaments educatius en totes les etapes: Llar d'Infants, Escoles i Institut.