Molta gent es canvia el mòbil any rere any i, molt sovint, aquest es queda reposant en el calaix o bé, en el pitjor dels casos, es tiren indiscriminadament als contenidors. De fet, la taxa de reciclatge d'aquests aparells és inferior al 10% en un país com Espanya on s'estima existeixen més de 50 milions de línies de telèfon mòbil actives. El Sendero de Lugh, amb seu a Figueres, ha volgut fer servir aquesta situació per transformar-la en quelcom positiu. Així s'acaben d'adherir a la campanya «Movilitza't per la selva» impulsada per l'Institut Jane Goodall que té per objectiu recollir aquests mòbils, «reutilitzar-los i reduir la insostenible demanda de components». El següent pas serà reciclar els elements útils i disposar de forma adequada els seus materials tòxics. Tots els fons que es recullin es dirigiran a programes de desenvolupament sostenible, educació i conservació en la conca del Congo i Senegal.

Els responsables d'El Sendero de Lugh animen a participar en aquesta campanya, ja que, afirmen, que aquests mòbils en desús poden «convertir-se en materials educatius per nens i nenes africans, així com per aliments, medicines per ximpanzés rescatats, o llavors i arbres a les seves africanes». Adverteixen, però, que només s'admeten telèfons mòbils, no tauletes ni telèfons sense fils, que funcionin o no, amb bateria però sense carregador ni targeta SIM ni cap altre accessori, i, evidentment, eliminant les dades personals. La campanya durarà dos mesos i la recollida de mòbils es farà a Gaia Shop, al carrer Nou, 81, de Figueres i L'Animaleria Marta Jacomet, a l'Avinguda Montserrat, 18, de Roses. També s'acaba de sumar al projecte una nova entitat: Tramuntanets.

Cries orfes de ximpanzés ateses en el Centre de Rehabilitació de Tchimpounga, dirigit per l'Institut Jane Goodall.

Tots els aparells seran posteriorment enviats a la seu central de l'Institut Jane Goodall Espanya. Aquesta institució dirigeix en Centre de Rehabilitació de Tchimpounga, a la República del Congo. Allí hi treballen seixanta persones del país tenint cura de més de 150 ximpanzés rescatats, la gran majoria des que eren bebès, després de ser decomissats a caçadors, traficant o particulars. Els animals orfes són atesos pels experimentats cuidadors, dirigits per la veterinària espanyola Rebeca Atencia, i viuen en grups en un entorn naturalitzat, amb sortides diàries al bosc, fins que es planifica la seva futura reintroducció a la selva.