Gairebé 4,5 milions d'euros costarà restaurar els danys ocasionats pel temporal Gloria a la comarca de l'Alt Empordà. La Generalitat va emplaçar a tots els municipis a presentar les seves valoracions de les afectacions per determinar les possibles ajudes. Cada municipi ha quantificat els seus danys i els ha fet arribar al Consell Comarcal, que aquest dilluns ha celebrat un Consell d'alcaldes amb el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, i el president de la Diputació, Miquel Noguer.

Durant la trobada, els alcaldes i les alcaldesses han posat sobre la taula qüestions de pregestió, la gestió de la pròpia emergència i el calendari de les possibles ajudes de les diferents administracions. «Hi havia molts temes a debatre, sobretot la gestió del tancament de les escoles i aspectes de coordinació», segons declaracions de Pere Vila. Això sí, la petició dels batlles de la comarca és que es puguin vehicular totes les sol·licituds d'ajuda a través d'una sola administració. En aquest sentit, Vila apunta que «hi ha tres administracions que mirarem d'unificar les ajudes: subdelegació del govern, Generalitat i Diputació».

El president de la Diputació de Girona explica que «entenem que el tema de platges malmeses l'haurà d'assumir Costes, la neteja de lleres serà l'Agència Catalana de l'Aigua, els desperfectes en equipaments s'hauran de reclamar a les asseguradores, i després queda un ventall de qüestions que són les que faran arribar els ajuntaments».

Pel que fa a les valoracions econòmiques, la presidenta del Consell Comarcal, Sònia Martínez, confessa que encara és aviat per donar una dada definitiva, ja que «s'ha fet una primera posada en comú de tota la informació on tenim memòries valorades d'alguns pobles però altres només és una petita valoració a tram alçat». Tot i que s'estima que la xifra que es va donar fa una setmana s'elevi fins als 4,5 milions d'euros, la institució reitera que no és una informació definitiva i que s'haurà d'esperar les properes setmanes. Segons les dades inicials i el grau d'afectació que s'ha determinat a la valoració econòmica que van fer els municipis, Cadaqués és el més afectat amb un valor de danys de 926.631 euros, ja que s'han tingut en compte que «hi havia punts crítics abans del temporal, que aquest els ha acabat de malmetre i en alguns casos ja no se'n pot fet ús, com el moll de pescadors de Portlligat», explica l'alcaldessa, Pia Serinyana. Una altra inversió destacada de la partida la volen destinar a una part de la xarxa de clavegueram que toca més al litoral i les ribes. Tot seguit hi ha Sant Pere Pescador. El desbordament del Fluvià va deixar una de les imatges més impactants i un poble confinat pel trencament del dipòsit de gas. El govern local demana 500.000 euros per fer front als desperfectes. Vilajuïga i l'Escala també s'inclouen en els municipis que superen els 300.000 euros; 400.000 i 397.131, respectivament. Per sota d'aquesta xifra, però superant el centenar de miler, s'hi situen Borrassà, Llançà, Agullana, Bàscara, Roses, Santa Llogaia d'Àlguema i el Port de la Selva.

L'Armentera, sense línia

Altres localitats també han patit importants desperfectes que encara no s'han pogut resoldre i que incideixen de manera substancial en el desenvolupament d'activitats quotidianes, aquest és el cas de l'Armentera, que ara com ara encara no disposa de línia telefònica ni internet.

Paciència

El Consorci de Compensació d'Assegurances ja ha començat a tramitar uns 1.700 sinistres dels més de 5.000 que preveu que hi haurà a Catalunya, a conseqüència de les destrosses del Gloria el mes de gener. D'aquests, 521 s'han registrat a les comarques gironines. Des del Col·legi de Mediadors d'Assegurances reconeixen que hi ha casos «complexos», però deixen clar que la gestió és «cada vegada més àgil». El seu representant a la demarcació de Girona, Jordi Triola, explica que el Consorci ha enviat uns 90 pèrits per iniciar les gestions, però recorda que per poder reclamar cal tenir assegurança.