31 de gener de 2020
31.01.2020
Sant Pere Pescador

Tret de sortida en deu pobles de l'Alt Empordā a la recollida de matčria orgānica

Aquest dissabte, 1 de febrer, els veīns ja poden fer fracciķ de residus orgānics de forma selectiva

31.01.2020 | 19:02
Cubell domčstic per a la recollida repartit a Sant Pere Pescador

Una desena de municipis de l'Alt Empordà incorporaran la recollida de la fracció orgànica a partir del pròxim 1 de febrer, després d'un llarg temps d'espera del servei que l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal havia ofert als municipis.

Bàscara, Cabanes, el Far d'Empordà, Garriguella, l'Armentera, Llers, Pau, Peralada, Sant Pere Pescador i Torroella de Fluvià es van adherir a la recollida comarcal i, alhora, a la campanya informativa pels veïns i veïnes, amb la qual, a cada llar, s'entrega un cubell airejat de 10 litres, un paquet de 30 bosses compostables, un tríptic informatiu sobre els residus orgànics i un imant sobre el reciclatge. Durant aquesta setmana, s'han instal·lat els 87 contenidors de color marró als diferents pobles, repartits segons el nombre d'habitants i els nuclis dels municipis. L'horari de recollida d'aquest tipus de fracció està prevista que es faci dimarts i divendres, durant la temporada baixa (de l'1 d'octubre al 30 d'abril) i dilluns, dimecres i divendres durant la temporada alta. Durant la temporada d'estiu i en períodes puntuals com el Diumenge de Rams i Setmana Santa, el servei es reforçarà. També s'instal·laran contenidors d'orgànica en actes i festes populars del municipi, igual com s'ha ofert fins ara per a la resta de fraccions de recollida selectiva.


Aquesta brossa orgànica que separin els veïns anirà a parar a la planta de compostatge del Centre de Tractament de Residus (CTR) Alt Empordà, a Marzà, mitjançant una única ruta de recollida conjunta.

La recollida selectiva de la matèria orgànica té com a objectiu reduir el volum d'allò que llencem al contenidor gris; gairebé un 40% dels residus que genera una família són restes orgàniques. Els residus orgànics ben seleccionats, passen per la planta de compostatge i es transformen en compost, fruit d'un procés natural de descomposició fet per bacteris, fongs, cucs i altres animals.

L'Alt Empordà és un dels dar­rers punts del territori on encara no s'havia implantat la recollida d'orgànica en àmbit comarcal. No s'havia fet abans per manca d'una instal·lació de tractament, és a dir, una planta de compostatge amb capacitat per als 68 municipis. Des de la posada en marxa del CTR el juliol del 2017, i amb ell la planta de compostatge, la recollida d'orgànica es feia imminent. Amb aquesta nova recollida ja són menys els municipis que encara no recullen aquesta fracció dels seus veïns i veïnes. Els més preocupants, però, són aquells que tenen un nombre d'habitants més elevat, com Figueres, Roses, Cadaqués o l'Escala, i que, per tant, generen més volum de residus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent