Figueres ha iniciat el procés participatiu per implementar un Centre Obert i espai de lleure educatiu a la zona oest de Figueres, la qual inclou els barris de Sant Joan, Culubret, Juncària-Parc Bosc, Vivendes del Parc, Turó Baix-Nova Estació i Món Millor.

El nou espai ha de servir per donar resposta a les necessitats d'infants i joves de la zona. Estarà gestionat per la Fundació Sant Vicenç de Paül, que actualment ja gestiona el projecte socioeducatiu Ksameu.

Aquesta setmana es va fer una primera jornada participativa a l'espai del Pla de Desenvolupament Comunitari de l'Ajuntament de Figueres. La jornada va servir per reflexionar entorn al model de centre obert que més s'adaptaria a la zona, tenint en compte les necessitats dels joves que viuen en aquests barris. L'objectiu de jornades com aquesta és el de treballar en xarxa entre tots els agents implicats.

Hi van participar representants dels Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana, servei de mediació cívic-comunitari, programa de suport a famílies, promotor escolar, equip d'assessorament psicopedagògic (EAP), IES Deulofeu, IES Olivar Gran, Escola Josep Pous i Pagès i àrees de Serveis Socials i Educació de l'Ajuntament entre altres. En total hi van assistir 30 persones.

Properament es faran més jornades participatives com aquesta amb veïns, joves i associacions de la zona. El regidor de l'Àrea de Serveis Comunitaris, Habitatge i Participació, José Castellón ha remarcat que «serà un espai molt útil per donar una resposta als més joves i també a l'hora de teixir una xarxa transversal que impliqui a tothom i per això és important fer-ho a través d'un procés participatiu».