El govern de Figueres capgira la política de sanció per la de reinserció amb les denuncies per consum d'estupefaents al carrer. L'alternativa que es presenta és un sistema que pretén «reconduir conductes i revertir el consum d'estupefaents», sobretot als menors d'edat, «que són la gran majoria dels denunciats», lamenta el vicealcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas.

Des de l'Àrea de Seguretat i la de Serveis Socials, l'Ajuntament de Figueres han presentat una nova mesura que ofereix una alternativa als menors sancionats econòmicament per consumir estupefaent al carrer. «Davant de problemàtiques transversals, volem solucions transversals», diu el regidor de Serveis Socials, Jesús Quiroga. Es tracta de donar un suport a les famílies d'aquests menors amb cinc sessions terapèutiques amb professionals, tres de les quals es faran amb els menors i dues, amb els pares. L'assistència és obligatòria i en el cas que es deixi d'assistir a alguna de les sessions, es reactiva la sanció administrativa inicial.

La iniciativa ha estat impulsada amb la col·laboració del Departament d'interior de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i sorgeix quan es va detectar que havien repuntat les denúncies pel consum de substàncies estupefaents a la via pública i «la majoria dels denunciats eren menors d'edat, sumant fins a 29 casos des que es va iniciar el control, quan vaig entrar a la regidoria», indica Casellas. «Ens preocupa que aquest consum entre els joves i per això hem cregut necessari anar més enllà de l'acció policial i intentar implicar també a les famílies», continua.

A partir d'ara, un cop un jove sigui denunciat per la Guàrdia Urbana consumint droga a la via pública, aquest, tindrà dues opcions. O bé pagar la sanció habitual (entre 300 i 600 euros i subsidiàriament, ho paguen els pares) o bé acollir-se a la mesura alternativa de suport terapèutic.