L'Ajuntament de Vilafant compta a començar enguany la transició per convertir-se en el municipi pioner a tot l'Estat espanyol de ser autosuficient energèticament. Per aconseguir-ho, ha demanat una subvenció dins de la Xarxa de territoris rurals intel·ligents, juntament amb la Diputació de Girona i la Universitat de Girona, als fons europeus FEDER. El projecte es divideix en tres grans accions, tindria un cost de més de 200.000 euros i es podria desenvolupar en divuit mesos. Es tracta d'una prova pilot amb l'objectiu de transformar la manera en què la ciutadania accedeix a l'energia, fomentant la producció d'energies renovables a escala local, la mobilitat elèctrica i el consum de recursos eficient.

El projecte pretén desenvolupar una Comunitat Energètica Intel·ligent. Per fer-ho possible es preveu el desplegament de plaques fotovoltaiques per autoconsum compartit al pavelló, a la casa consistorial i al magatzem de la brigada. La idea és que aquestes instal·lacions, excepte el magatzem, reparteixin la seva producció, i amb l'excedent «es comparteixi l'energia amb les llars que pateixin pobresa energètica o siguin llars vulnerables», explica l'alcaldessa Consol Cantenys. A més, el sobrant també permetria instal·lar els dos primers punts de recàrrega de vehicles elèctrics al costat del pavelló i del magatzem. Això va lligat a la transició «a poc a poc» d'obtenir «una flota de vehicles municipals totalment elèctrica», comenta Cantenys.

Les instal·lacions de les plaques fotovoltaiques estaran monitoritzades amb equips de submesura que s'entregaran als consumidors associats creant la capa tecnològica de la Comunitat Energètica Intel·ligent.

El govern explica com aquest «ambiciós» projecte, sota estudi i coordinació d'un equip tècnic de la UdG, crearà un sistema de gestió per aprofitar al màxim els recursos i buscar treure'n valor i coneixement sobre els consums, la generació, l'ús de bateries i el comportament dels diferents consumidors.

La Comunitat Energètica Intel·ligent que es desenvoluparia vol incloure també a la ciutadania que ja té en compte i en fa ús de l'energia neta i sostenible. A través d'un conjunt d'accions liderades per Ecoserveis, es mantindrà als vilafantencs connectats i informats sobre el desenvolupament de Comunitats Energètiques Intel·ligents al municipi. «La informació d'aquests equips es pot fer accessible als diferents usuaris mitjançant una aplicació mòbil i alimentaria la plataforma de gestió energètica al núvol», defineix el projecte tècnic.

El govern espera accedir a aquests recursos i fer-ho durant el 2020 però, amb previsió, ja va aprovar en el pressupost d'enguany una partida de 30.000 euros per instal·lar plaques fotovoltaiques a l'edifici de l'ajuntament i «almenys, començar a avançar cap al punt de ser autosuficients», explica Cantenys.

Segons el calendari establert en la convocatòria de la subvenció, aquest projecte s'ha d'executar en un període màxim de 18 mesos, entre els anys 2020 i 2021, desenvolupant la major part (instal·lació de fotovoltaiques i flota de vehicles) els primers dotze mesos.