El Memorial Democràtic ha organitzat una quinzena d'actes a tot Catalunya per commemorar el Dia Internacional de Commemoració de les víctimes de l'Holocaust 2020 i de Prevenció de Crims contra la Humanitat. Més de la meitat tenen com a protagonistes estudiants d'ESO i batxillerat que, al llarg de l'any, han treballat a les aules l'Holocaust i les seves conseqüències.

El tema que s'ha proposat enguany ha estat Stand Together («Mantenim-nos juntes»). Els nois i les noies han explorat la manera en què els règims genocides al llarg de la història han intentat trencar les societats i han treballat a l'aula com aquestes tàctiques han pogut ser desafiades per les persones que s'han mantingut unides en contra d'aquesta opressió.

El professorat del Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust de l'Alt Empordà ha preparat, aquest dimarts, dia 28, amb motiu de la commemoració, un acte a la Jonquera per a estudiants procedents de diversos instituts de secundària de la comarca (la Jonquera, Figueres, Vilafant, Roses, l'Escala i Castelló d'Empúries).

El 27 de gener -efemèride de l'alliberament d'Auschwitz- és la data designada per Nacions Unides com el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust. Enguany, aquesta data cobra especial rellevància perquè es compleixen 75 anys de l'alliberament del camp d'extermini on els nazis van assassinar més d'un milió de persones en poc més de quatre anys.

La jornada, que s'ha fet a la Sala de la Societat "La Unió Jonquerenca", ha inclòs una conferència i debat amb Dory Sontheimer, familiar de deportats al camp de concentració i extermini d'Auschwitz i autora de "Les set caixes" i "La vuitena caixa", i visites guiades a l'exposició permanent i temporal del Museu Memorial de l'Exili (MUME) i als búnquers de 1943 de la Jonquera.