Existeix un espai a Figueres on s'ofereixen i demanden serveis i la moneda de canvi no és l'euro, sinó el temps. Hi ha molta gent que desconeix la seva existència, però el cert és que fa més d'una dècada que estan en constant creixement i, des del 2015, estan funcionant al nostre territori. Es tracta d'un Banc del Temps, una comunitat basada en la solidaritat, la confiança i el suport mutu.

El seu funcionament és molt senzill: una persona dona un servei (temps) a una segona i, aquesta a una tercera. En un sistema econòmic que ens desiguala perquè ens diferencia segons la classe social de la qual formem part, xoca frontalment amb un que equipara a totes les persones pel fet de ser persones.

Tal com diu una de les primeres sòcies que va tenir el Banc del Temps a Figueres: «La filosofia de valorar la gent pel que és i no pel que té, iguala molt a tothom». L'intercanvi no monetari per cobrir necessitats revalora les persones i potencia l'establiment del bé comú. A més, amb la idea que totes les persones podem oferir valors, s'estimula i motiva la gent.

Així i tot, el més freqüent que es troben al Banc del Temps és la voluntat d'oferir i no tant de demanar, «encara que sembli curiós, molta gent s'ofereix a fer coses i no vol rebre», explica un dels socis i membre de l'equip gestor, Jordi Carbó. Una de les tasques d'aquest equip, precisament, és generar la suficient confiança perquè la gent s'atreveixi a demanar serveis als socis.

Aprendre idiomes, ajudar amb la informàtica, conèixer l'entorn, fer assessoria d'imatge o gestoria econòmica. Els serveis que s'ofereixen al Banc del Temps són tan diferents com les persones que hi formen part. Un dels aspectes més característics d'aquest espai altruista és que no té límits. La imaginació és la matèria primera del seu catàleg de serveis, el que tenen clar és que «tothom té alguna cosa per oferir».

A més dels serveis individuals, el Banc del Temps proposa tallers i activitats col·lectives. És el cas de les

Converses al vespre, on s'ajunten per xerrar de diferents temes, «menys política i religió», vol detallar l'encarregada d'impulsar-ho, Maite Mondéjar. En aquest cas, tothom computa igual, és a dir, és un intercanvi conjunt i ningú modifica el seu saldo.

Origen i futur

Una xarxa de voluntaris va proposar el 2015 implantar aquí un sistema d'intercanvi que estava funcionant a Barcelona, entre unes sis persones van decidir així impulsar el Banc del Temps a Figueres. La tendència a la baixa de l'activitat els darrers anys va fer que, el juny de l'any passat, el grup gestor d'aleshores decidís fer una aturada de la seva activitat i treballar de forma interna per plantejar com encetar una nova etapa.

«La intenció és fer un repòs per agafar embranzida», va resumir llavors Mondéjar. Després dels mesos d'estiu, van reactivar la difusió de la seva activitat a través de les xarxes socials (@bdtfigueres) i van impulsar noves activitats. Amb aquest impuls han aconseguit ser uns 40 socis.

Actualment estan treballant amb altres entitats de la ciutat per generar sinergies, com la col·laboració que van fer amb el Grup Iris a la darrera Cursa de la Dona. De cara al futur, els agradaria aconseguir reduir la mitjana d'edat i obtenir socis més joves, «que aportessin noves idees», demanen.