La Generalitat prioritzarà els municipis afectats pel temporal Gloria a l'hora de concedir les ajudes turístiques. La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha subratllat que el Departament compta amb dues línies de subvencions, una de 20 MEUR per a actuacions en el sector turístic i una altra a través dels plans de foment territorial de turisme, dotada amb 6 MEUR. Chacón, que aquest divendres s'ha reunit amb el sector turístic a Lloret de Mar, ha destacat que donaran prioritat a les àrees "més perjudicades" per la borrasca i que, en paral·lel, el Govern també preveu impulsar un pla específic destinat a pal·liar les conseqüències del temporal. L'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, ha destacat que la borrasca ha causat desperfectes importants, sobretot al passeig de Fenals, i reclama rapidesa a les administracions per tenir-los reparats abans que comenci la temporada amb més afluència de turistes.

La consellera ha comprovat els desperfectes que el temporal ha causat a Lloret de Mar i, després, s'ha reunit amb representants del sector hoteler, comercial i de la restauració de la Costa Brava per conèixer de primera mà les conseqüències de la borrasca. Àngels Chacón s'ha compromès a prioritzar els establiments dels municipis més afectats pel temporal a l'hora de concedir subvencions.

En concret, de la línia d'ajuts de 20 MEUR que financen actuacions en l'àmbit del turisme, dels 6 MEUR dels plans de foment territorial de turisme i dels 3 MEUR que es destinen a bonificacions d'interessos de crèdits.

Chacón ha especificat que aquest és el "marge de maniobra" del Departament però que, en paral·lel, el Govern està creant un pla específic i que coordinarà les diferents conselleries i agents implicats. "Des de la transversalitat hem de coordinar-nos i prioritzar", ha afirmat. A més, també exposa que reclamaran a l'Estat que posi fil a l'agulla a l'hora d'activar fons d'ajut i mobilitzaran els fons europeus possibles.

La consellera també ha volgut llançar un missatge de "tranquil·litat" sobretot cap als països emissors i ha assegurat que Catalunya, com a destinació, superarà aviat el temporal i estarà a punt per l'arribada de turistes.

Chacón també ha subratllat que el Departament ha supervisat durant el temporal el restabliment del subministrament elèctrica: "Ara estem per sota dels mil afectats però a principis de setmana en teníem 600.000". Segons la consellera, recuperar la totalitat del subministrament es complica per la dificultat d'arribar en algunes zones on han caigut torres i per les afectacions en algunes infraestructures, que han quedat "molt malmeses".

Demana rapidesa

L'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, ha afirmat que el treball intens de les brigades municipals han permès recuperar la normalitat "aparent" a la població però que hi ha desperfectes importants, sobretot al passeig de Fenals. Lloret està acabant de quantificar els danys però Dulsat ja avança que caldrà "estirar les palanques necessàries" per demanar rapidesa a les administracions responsables, en el cas de Fenals, l'Estat.

Segons l'alcalde, la prioritat és que tots els desperfectes estiguin arreglats com més aviat millor perquè "d'aquí res" començarà a incrementar l'afluència de turistes a la població. Ara hi ha uns 6.000 dels 30.000 llits dels quals disposen els establiments turístics de la població.