Des de fa un parell de setmanes, quan arribem a la rotonda d'entrada de Castelló d'Empúries, «la de Sant Pere», a la C-260, trobem unes grans lletres amb el nom del municipi. Venint de Figueres, es poden llegir clarament perquè els símbols gràfics que hi han col·locat mesuren 2 metres d'alçada les majúscules i 1,40 metres les minúscules . No són les úniques que anuncien l'entrada a Castelló. Accedint per la carretera de Vilanova de la Muga, la GIV-6043, també n'hi ha unes altres de més petites, les majúscules fan 1,34 metres d'alçada i les minúscules 0,98 metres. Aquestes estan situades a una zona verda del marge esquerre, just a l'inici del Botxí, perquè la rotonda «és massa petita i no hi havia espai», argumenten des del consistori.

Les lletres que donen la benvinguda al nucli de Castelló d'Empúries són d'acer Corten, un material de manteniment relativament fàcil. L'Ajuntament explica que «ja fa temps que es van començar els tràmits per tal d'obtenir els permisos necessaris i finalment durant aquestes festes de Nadal s'han pogut col·locar».

Aquestes lletres compleixen una doble funció, d'una banda informativa i, de l'altra, d'embelliment.

La dificultat de veure-les

Segons com, les enormes lletres de la rotonda de Sant Pere es camuflen amb els colors de la vegetació que ha anat proliferant en el centre d'aquest giratori. De moment, des dels serveis tècnics de l'Ajuntament expliquen que aviat es realitzarà una primera actuació per «aclarir la part inferior de la vegetació que, amb el temps, ha quedat molt espessa». De tota manera, però, caldrà una altra intervenció de «reordenació de la flora, però serà de cara a la primavera».

Malgrat que la proposta més evident seria il·luminar les lletres, «no és possible perquè no és sòl urbà, és competència de Carreteres del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i no donen el permís per posar les lluminàries». De fet, les rotondes de la carretera C-260, que corresponen a Carreteres, no disposen d'il·luminació perquè «no volen que la lluminària pugui distreure els conductors». A l'entrada per Vilanova de la Muga, però, la seva ubicació al lateral sí que permet incorporar-hi il·luminació.

Algunes veus apuntaven a la diferència d'inversió en la presentació de la imatge, posant aquestes lletres a un sol dels nuclis. Però cal recordar que, precisament la rotonda d'entrada d'Empuriabrava per la C-260, compta amb unes plaques d'acer Corten , el mateix material que les col·locades ara a Castelló, amb el nom d'Empuriabrava retallat. A més, en aquest cas també compta amb il·luminació, ja que se situa en sòl urbà, i es pot veure clarament el nom del nucli de la marina residencial tant de dia com de nit. Precisament, l'associació Bienestar Empuria feia memòria a través de les xarxes socials explicant i mostrant amb fotografies els panells lluminosos situats a la rotonda d'entrada, a més d'un «enorme panell lluminós» fixat a l'edifici de la policia local que, «en arribar de Figueres, només es veu això!».