El carrer Santa Clara és un dels més transitats de Castelló d'Empúries. Cada dia hi passen multitud de vehicles particulars o agrícoles i autobusos interurbans que es dirigeixen a Roses i Cadaqués o a Vila-sacra i Figueres. El gran problema que es detecta en aquesta via, però, no està relacionada amb el volum de vehicles que hi passen, sinó amb les normes de civisme que demostren o, més aviat, no demostren, alguns dels conductors que hi passen.

«Els cotxes no mantenen les distàncies de seguretat i circulen massa de pressa. Algun dia passarà alguna cosa greu», afirma Elena Giró, responsable d'un negoci de la zona. Giró explica amb un regust amarg l'experiència que va viure fa prop d'un mes. Una conductora va frenar per deixar-la travessar pel pas de vianants situat a davant de l'Empòrium i, quan encara no havia arribat a l'altra vorera, un vehicle va envestir el cotxe que havia frenat. «Aquí, els conductors no frenen mai. L'única solució és posar un radar, perquè un només se'n sent quan li toquen la butxaca», diu.

Incivisme al carrer Santa Clara de Castelló

Incivisme al carrer Santa Clara de Castelló

Cada dia, tots els que viuen a la urbanització de l'Hort d'en Negre i volen anar en direcció al poble conviuen amb aquest problema. Cansada de la situació, Giró va penjar la setmana passada un vídeo a les xarxes socials per denunciar-ho. Al clip s'evidencia com vol travessar la carretera però cap cotxe s'atura per cedir-li el pas. El post va ser compartit, visualitzat i comentat per molts veïns i veïnes, que mostraven la seva indignació i li explicaven casos semblants en què s'havien trobat a la mateixa via.

Ni a 50 ni s'aturen al semàfor

Segons la normativa, al carrer Santa Clara es pot circular a 50 quilòmetres per hora, i els cotxes han d'aturar-se al semàfor que hi ha, però és habitual que els vehicles se saltin les dues normatives.

A aquesta via se li suma un problema afegit, i està relacionat amb la parada d'autobús situada en un dels encreuaments que dona accés a la urbanització de l'Hort d'en Negre. Quan els busos estan estacionats a la parada, els cotxes que volen entrar al nucli urbà han de sortejar-lo de pressa, i esperar que aquest no decideixi arrencar perquè, si no, toparien de cara. En la situació inversa, és a dir, quan els veïns surten de la urbanització, l'autobús els impedeix la visibilitat cap a l'esquerra.

El regidor d'UDEM Jordi García va reclamar, en l'últim ple municipal, la necessitat de potenciar la seguretat en aquesta zona. Al seu torn, el regidor Agustí Ayats, de SOMEC, explica que temes com aquests són els que s'haurien de tractar al grup de treball municipal que es crearà per vetllar per la seguretat al municipi.

Al seu torn, l'alcalde Salvi Güell explica que de moment no hi ha cap actuació prevista a la via, però que des de la Policia Local segueixen vetllant per la seguretat municipal amb accions com controls de documentació, controls de velocitat o controlar si els conductors porten el cinturó de seguretat ben col·locat, qüestió per la qual es va multar a 20 conductors durant dos dies.