La comunitat científica estudiarà i aplicarà al Parc Natural de Cap de Creus estratègies per adaptar-se al canvi climàtic i evitar la pèrdua de biodiversitat. Es tracta d'un projecte que es porta a terme a set àrees protegides de la Mediterrània. Es tracta del projecte europeu INTERREG MPA Engage, que acabarà el 2022. Els científics preveuen implicar el sector pesquer, el d'activitats de busseig recreatiu i la col·laboració de la ciutadania.

El projecte el lidera l'Institut de les Ciències del Mar (CISC) amb l'objectiu de portar a terme plans d'acció a tota la Mediterrània que permetin l'adaptació als impactes que genera el canvi climàtic.

Segons ha informat la Generalitat, els plans d'acció pretenen reforçar les àrees protegides com una eina clau per tal de prevenir la pèrdua de biodiversitat i mantenir el bon estat d'aquests valuosos ecosistemes.

El Parc Natural de Cap de Creus és una d'aquestes set àrees. Té una superfície terrestre de 8.769,5 ha i la seva àrea marina. Ha estat escollit a Europa per aplicar les estratègies d'adaptació al canvi climàtic. Treballarà aprofitant eines de ciència ciutadana per tal d'implementar l'ús i el monitoreig d'indicadors de biodiversitat i canvi climàtic, aplicant les metodologies proposades i testades en d'altres àrees marines protegides.

Alguns estudis com «L'impacte del canvi climàtic sobre les reserves marines: l'exemple del Cap de Creus» han evidenciat que els canvis en la temperatura estan comportant un canvi en les espècies. Han aparegut espècies pròpies d'aigües càlides i se n'han reduït d'autòctones d'aigües fredes.

A banda de cap de Creus, també es faran plans d'adaptació al canvi climàtic a l'espai Natura 2000 del Baix Empordà.

El projecte compta amb un pressupost de 3,05 milions d'euros. Els darrers dos dies representants dels països socis del projecte s'han reunit a Barcelona per donar el tret de sortida al projecte.

La resta de socis del projecte són: el govern de la Regió de Ligúria, l'Stazione Zoologica Anton Dohrn, la Polytechnic University of Marche i Future Oceans Lab (Universitat de Vigo); els organismes de gestió de 7 àrees marines protegides (Catalunya, França, Itàlia, Croàcia, Albània i Grècia); MIO-ECSDE (Grècia); i Diving Alert Network (Malta).