L’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Roses ha creat la Comissió de Treball de Servei Comunitari de Roses, formada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, centres educatius i el propi consistori, i destinada a facilitar i impulsar la participació dels alumnes d’ESO en projectes cívics i comunitaris a la població. L’Ajuntament ofereix a més projectes i activitats pròpies amb els quals els i les joves poden col·laborar en diferents àmbits, des de la realització d’activitats lúdiques amb infants petits, a millores ambientals per al municipi.

La Llei d’Educació i el Decret d’ordenació dels ensenyaments de l’Educació Secundària Obligatòria estableixen l’impuls del servei comunitari com una eina perquè els i les joves participin en accions de compromís cívic. La finalitat última és la de garantir que els estudiants, al llarg de la seva trajectòria escolar, experimentin i protagonitzin accions cíviques i solidàries, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

Amb aquesta intenció, centres d’ensenyament, ajuntament i associacions de Roses s’han posat mans a l’obra per oferir un programa d’activitats i serveis que desenvolupen al llarg de l’any i que obren a la participació dels alumnes, de manera que aquests puguin escollir els projectes on col·laborar en funció de les seves inquietuds.

En el cas de l’Ajuntament, les activitats que s’ofereixen abasten diferents àmbits del municipi, com són l’educatiu (col·laboració en la realització de festes de Carnaval, Primavera, Nadal... a les llars d’infants municipals o en la rebuda i acompanyament dels nens i nenes que fan servir el transport escolar), l’ambiental (neteja i millora de platges i espais naturals), la promoció turística i econòmica del municipi (participació en la preparació i desenvolupament de la Fira de la Rosa, recollida de resultats Ruta de les Tapes...), o cultural (ordenació i descripció de documentació i participació en activitats desenvolupades per l’Arxiu Municipal de Roses).

Tots aquests projectes han estat traslladats als instituts de Roses per donar-los a conèixer entre els alumnes. Properament es recolliran en un catàleg, juntament amb els que ofereixen entitats i associacions de Roses, oferint així una eina de consulta que faciliti la informació i tria de les diferents opcions.

L’Ajuntament se suma així a l’impuls del servei comunitari entre l’alumnat d’ESO, valorant, tal i com destaca el regidor d’Ensenyament, Marc Danés: "l’oportunitat que representa perquè els joves desenvolupin les seves competències socials i ciutadanes, adoptin una actitud compromesa davant realitats socials, esdevinguin membres actius de la societat i coneguin la xarxa associativa i les entitats de l’entorn."