Sis estudiants d'ESO formen un equip d'investigadors de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres que ha estat capaç d'identificar, classificar, documentar i descriure una col·lecció d'instruments pedagògics del segle XIX i principis del XX. L'objectiu és que aquesta base de dades es pugui consultar a través d'un Museu Virtual de Ciència i Tecnologia. Els artífexs de la recerca són Blai Higueras, Joana Oliveras i Laia Genover, de 3r d'ESO; Pau Cabrafiga i Martí Gimbernat, de 2n, i Arnau Robles, de 1r d'ESO.

En un dels passadissos de l'institut, hi ha uns armaris que guarden, d'una forma molt visible a través de vitrines, molt d'aquest instrumental, tot molt tecnològic i científic. En Martí explica que, al principi, pensava que seria fàcil posar nom als aparells i explicar per a què es feien servir, però no ha estat així. «Ens hem adonat que no hi ha gaire informació sobre moltes d'aquestes peces», ha dit. Per a en Pau, aquest treball li ha servit «per aprendre coses que no es fan a l'aula».

En Blai comenta què li ha semblat l'experiència: «Quan et poses un objecte al damunt, que no saps què és, busques la manera de descobrir-ho i ho aconsegueixes, el premi és una gran satisfacció». La Joana i la Laia, igual que els seus companys, es mostren contentes de l'oportunitat que els ha donat l'institut per participar en la investigació: «Hem hagut de fer fitxes, classificar cada instrument, buscar el seu nom i la datació, descriure'ls tan bé com podíem, fins i tot hem consultat museus virtuals d'universitats». En un dels armaris que s'han documentat predominen diferents tipus de miralls i òptiques. En l'altre, aparells de laboratori, sobretot campanes.

Els joves estudiants han treballat en aquest projecte durant dos cursos, dirigits pels professors Albert Camps, de Tecnologia; Teresa Comas, d'Història; Gemma Sirvent, de Física i Química, i Montserrat Bramon, també de Física i Química.

La història que recorre tres segles

Fundat l'any 1839, l'Institut Ramon Muntaner és el centre d'ensenyament secundari públic més antic d'Espanya, una institució que durant 180 anys, i de forma ininterrompuda ha exercit una decisiva tasca docent. En aquesta història que recorre tres segles, la formació científica i tecnològica ha esdevingut un pal de paller de l'educació impartida, i, per aquesta raó, des d'un bon principi, el centre va comprar aparells diversos de ciència i tecnologia que permetien explicar a l'aula els principis de física, química, astronomia o ciències.

El Museu Virtual al qual estan donant vida el grup d'estudiants ha de ser l'espai que reculli un arxiu online, de lliure accés, on es mostrin moltes de les peces que van ser emprades per alumnes i professors durant dècades, des del segle XIX, un patrimoni pedagògic que s'ha guardat curosament al centre.

Blai Higueras, Joana Oliveras, Laia Genover, Pau Cabrafiga, Martí Gimbernat i Arnau Robles formen part del Projecte d'Enriquiment, una iniciativa pedagògica de l'Institut Ramon Muntaner que vol oferir un espai de creixement i estímul a aquell alumnat d'altes capacitats que mostra unes aptituds especials cap a l'estudi i la recerca.

Una presentació passat festes

La presentació es farà passades les festes de Nadal al Museu de la Tècnica de l'Empordà. «Els Projectes d'Enriquiment que proposa l'institut Ramon Muntaner volen anar més enllà de les parets del centre educatiu i és per això que sempre estableixen lligams de col·laboració amb les institucions de la ciutat.

En aquest sentit, el Museu de la Tècnica, un espai de referència en la difusió de la ciència i la tecnologia és l'espai ideal per presentar aquest nou Museu Virtual de Ciència i Tecnologia», tal com ha explicat el professor Joan Manuel Soldevilla.