19 de desembre de 2019
19.12.2019
Roses

Alumnes i mestres, junts, als Pastores de l'escola Vicens Vives de Roses

Aquesta ha sigut la quarta edició de la representació de l'escola Vicenç Vives, i la primera vegada que hi participaven 75 nens i nenes

19.12.2019 | 09:48
Enguany, hi participen 75 alumnes, entre els quals fan d'actors, apuntadors, escenògrafs, presentadors, etc.

El centre educatiu Vicens Vives de Roses té un 95% d'immigració i s'hi parlen més de 17 llengües diferents, molts d'ells són fills d'immigrants d'arreu del món. En David Pujol, professor del taller d'escriptura, fa vuit anys va engegar Els Pastorets amb els alumnes de sisè de l'escola per treballar la integració, «la idea és fer una versió adaptada de Josep Maria Folch i Torres», adaptació que realitza el mateix professor i modifica segons els participants. «El repte és fer una obra amb nens de tantes procedències i llengües diferents». Tot i que l'obra no ha sigut mai un problema pel seu caràcter religiós, en David s'ha volgut centrar en la lluita entre dimonis i pastors.

Aquest és la quarta vegada que es fan Els Pastorets de l'escola. El primer any, explica el professor, van actuar al gimnàs, però van haver de representar l'obra vuit vegades, no tothom hi cabia. Les tres edicions següents s'han fet al Teatre Municipal de Roses. Això fa que tots «s'ho agafin de manera més seriosa i estiguin més atents». En David admet que « no estan acostumats a algunes paraules en català, ni a memoritzar i són molt inquiets. Fer teatre els ajuda a tenir paciència i a treballar valors». El principal problema, apunta, és que s'ha de començar amb l'inici de curs «Arriben de l'estiu i reben un qüestionari per saber quin paper volen desenvolupar a Els Pastorets». Així, cadascú pot escollir quina implicació dedica i ningú queda exempt d'una tasca. Els mestres també presenten un bon elenc per donar vida a una de les escenes de l'obra o col·laborar a fer-la possible. La mestra encarregada de l'escenografia confessa que «és inevitable engrescar-te amb la il·lusió dels nens i la motivació que té en David». Qui tampoc se'n salva són els alumnes de l'edició anterior i que ja estan a l'institut. Se'ls convida a a participar a l'obertura de l'obra, recordant anècdotes d'anys anteriors.

En Pablo, Satanàs, la Nuria, Llucifer, i en Hamsa, Rovelló i Burrego, confessen que «vam triar tenir text perquè ens agrada actuar». La Nuria reconeix que és molt «cuentista», però tots tres s'agafen molt seriosament els seus papers i, tot i que a l'assaig general van veure coses que calia polir, estan molt contents de l'esforç de tots els companys. I és que actuar 70 persones no ha de ser fàcil, i menys quan un personatge el representen diversos alumnes, tot i que, diuen, «com que anem vestits iguals ja es veu que som el mateix!».

Aquest divendres passat van actuar al Teatre Municipal de Roses.
Els beneficis es van destinar a La Marató de Tv3.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent