11 de desembre de 2019
11.12.2019
Figueres

Les juntes de tractament proposen el segon grau per als presos independentistes

La Secretaria de Mesures Penals prendrà la decisió definitiva, que pot ser recorreguda al jutjat, abans de dos mesos

11.12.2019 | 12:05
Una de les reivindicacions al Puig de les Basses

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric han proposat classificar en segon grau penitenciari als polítics independentistes presos per l'1-O. El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ha explicat que les tres juntes s'han reunit simultàniament a les 9 del matí per evitar "conjectures" i han decidit, sense unanimitat, la classificació dels nou reclusos en el denominat règim ordinari.

les juntes de tractament dels centres penitenciaris s'han pronunciar en relació amb les propostes de classificació per als membres del Govern i la presidenta del Parlament de l'XI legislatura; i en relació amb els líders de les entitats sobiranistes Òmnium i ANC en el moment del referèndum de l'1 d'octubre.

Totes les propostes són de classificació en segon grau. El Centre Penitenciari Mas d'Enric s'ha pronunciat en relació amb Carme Forcadell; el Centre Penitenciari Puig de les Basses, en relació amb Dolors Bassa; i el Centre Penitenciari Lledoners, en relació amb Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Les juntes de tractament havien de formular les seves propostes en un període màxim de dos mesos, que s'hauria exhaurit el dia 14 de desembre. Els tres centres penitenciaris han celebrat les juntes de tractament simultàniament, amb l'objectiu de poder-ne informar, alhora, amb transparència i sense interferències.

Les juntes de tractament: professionals penitenciaris independents

Les juntes de tractament estan compostes per més de 10 professionals. Són juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres. Per formular la seva proposta, aquests equips estudien i avaluen els informes elaborats pels equips dels mòduls de la presó que estan en contacte diari amb les persones internes.

A més dels anys de la pena, les juntes de tractament tenen en compte altres factors com la conducta i el nivell d'adaptació de les persones penades al centre penitenciari, les condicions de les seves xarxes social i familiar, la capacitat de reinserció laboral, si tenen o no antecedents penals, el risc de reincidència i el temps complert en presó preventiva. Les juntes de tractament traslladen les seves propostes a l'equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima.

Termini màxim de dos mesos per a la resolució


A partir d'avui, s'obre un nou període màxim de dos mesos perquè el Servei de Classificació estudiï el conjunt de les propostes, per garantir que els diferents centres penitenciaris s'han pronunciat amb criteris homogenis. El Servei de Classificació les resoldrà després de confirmar la coherència entre les decisions de les tres juntes de tractament que les han formulades. Un cop resolta, la classificació s'haurà de revisar en un termini màxim de mig any.

El Tribunal Suprem, l'última instància


Quan el Servei de Classificació hagi resolt les classificacions, es podran recórrer davant del jutge de vigilància penitenciària corresponent. La decisió d'aquest jutge es podrà recórrer, en última instància, davant del tribunal sentenciador, que és el Tribunal Suprem.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent