La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) és una eina de gestió que ajuda a les àrees protegides a millorar contínuament en el desenvolupament de l'activitat turística, tenint en compte les necessitats del medi ambient, la població local i les empreses turístiques locals. Aquest dimecres, 11 de desembre, a Cadaqués s'ha organitzat el 4t Fòrum per a l'obtenció d'aquesta carta, el darrer fòrum que se celebrarà, en aquest cas amb l'objectiu d'aprovar la candidatura que a finals de mes es presentarà a la Federació Europarc.

La trobada tindrà lloc al Teatre Art i Joia i, els responsables del Parc Natural de Cap de Creus, organitzadors del fòrum, demanen als interessats a assistir-hi que s'inscriguin al correu eva@repte.net.

El Fòrum Permanent que es fa el dia 11, en la seva quarta sessió, és l'espai de participació, totalment obert i flexible, adreçat als diferents agents interessats en la deficinió d'un model de turisme sostenible al cap de Creus.

La Carta s'estructura en 5 principis fonamentals:

  • Donar prioritat a la conservació. Una prioritat fonamental per al desenvolupament i la gestió del turisme sostenible és protegir el patrimoni natural i cultural de la zona i augmentar la consciència, la sensibilització i la valorització d'aquest.
  • Contribuir al desenvolupament sostenible. El turisme sostenible ha de seguir els principis del desenvolupament sostenible, que suposa abordar tots els aspectes del seu impacte ambiental, social i econòmic a curt i llarg termini.
  • Fer participar a tots els agents implicats. Tots els agents implicats pel turisme sostenible haurien de participar en decisions sobre el seu desenvolupament i gestió, i cal fomentar el treball en associació.
  • Planificar el turisme sostenible de manera efectiva. El desenvolupament i la gestió del turisme sostenible s'ha de guiar per un pla ben establert que estableixi els objectius i les accions acordats.
  • Promoure la millora contínua. El desenvolupament i la gestió del turisme ha de proporcionar una millora contínua en els impactes ambientals sostenibles, la satisfacció dels visitants, el rendiment econòmic, la prosperitat local i la qualitat de vida, que requereixen un seguiment i informes periòdics sobre els progressos i els resultats.