El Consorci del Castell de Sant Ferranestà treballant en diversos projectes de manteniment i reparació de les instal·lacions de la fortalesa ubicada a Figueres. Recentment, s'ha finalitzat la modificació d'un dels trams del camí de ronda que envolta el castell, conegut popularment com «la ruta del colesterol». L'obra ha consistit a adequar l'antiga senda per a facilitar el pas dels vianants i millorar la seguretat, a causa de la coincidència amb els treballs que s'estan realitzant en la zona sud-est de la fortalesa.

Un aljub a la zona sud-est

El Ministeri de Defensa va iniciar fa aproximadament un mes el sanejament i la rehabilitació d'una de les places d'armes ubicada entre el baluard de Sant Narcís [num. 8 al plànol] i el camí cobert [num.20], la primera situada a la zona sud-est. Els treballs, que tenien una previsió de finalitzar enguany, s'hauran d'endarrerir perquè, durant la seva execució, s'han trobat restes antigues. El coronel Antonio Merlán, que des d'aquest estiu exerceix el càrrec de director del Consorci, assegura que estan «ben conservades» i que entre els elements trobats hi ha un antic aljub.

La intenció del Consorci és que aquesta troballa «complementarà» la millora d'aquesta plaça d'Armes ubicada al sud-est, però encara no s'especifica quins seran els treballs que es realitzaran. L'objectiu del projecte d'aquest espai, valorat al voltant dels 29.000 euros, era reparar les parts danyades del mur «controlant la invasió vegetal i el deteriorament a causa del pas dels anys», indiquen des del Consorci. A més, es dona continuïtat als treballs de recreació de l'estacada, ja fets.

A la plaça d'armes principal [num.32], ubicada al centre de la fortalesa, el Ministeri de Defensa també ha destinat una partida, de 30.000 euros, per rehabilitar els quatre pous que hi ha [num. 31]. Amb l'obra, que es preveu finalitzar en les pròximes setmanes, es pretén restaurar l'aspecte inicial i millorar la seguretat per evitar accidents de caigudes al seu interior. Des del Consorci, informen que aquests treballs de rehabilitació permetran recuperar parts que estaven ocultes o perdudes.

Baluard de Sant Narcís

El projecte més gran que s'inicia al castell de Sant Ferran aquest any, i que s'allargarà durant el 2020, és el sanejament i la restauració del baluard de Sant Narcís i el polvorí que hi ha a l'interior, derruït per una explosió al final de la Guerra Civil. Des del Consorci expliquen que aquesta obra, dotada amb 800.000 euros pel Ministeri de Cultura, «permetrà una visió més completa des de l'entrada del castell i el pas de les visites a aquest».

Els treballs, iniciats a l'agost, inclouen la retirada de pedres, terres, runes i males herbes que envaeixen i recobreixen gran part del baluard. Es rehabilitaran les muralles i es consolidaran i apuntalaran les ruïnes existents del polvorí i diferents llocs de tir, i també es netejarà el seu entorn perquè pugui ser visitable. Finalment, asseguraran les esplanades de canons, reinstauraran els elements danyats o espoliats d'aquestes, repararan els folres dels merlets i de les canoneres i restabliran les cornises que falten en la rematada superior dels murs interiors.