Els Pressupostos Municipals per a l'any 2020 a Roses destaquen per l'augment de les partides destinades a Urbanisme i Acció Social, i per la reducció de l'endeutament municipal.

L'Ajuntament de Roses va aprovar els Pressupostos Municipals per a l'exercici del 2020 en el marc d'una sessió plenària celebrada el passat dimecres 27 de novembre. El consistori disposarà d'un pressupost de 38.883.145 euros per al 2020, un 0,33% menys que el 2019. El decreixement ve suscitat per la reducció en les inversions, a les quals es destinaran 2.102.700 euros.

Potenciaran l'Urbanisme

En l'apartat d'inversions, el consistori rosinc ha tingut especial consideració per les àrees d'Urbanisme i Acció Social, que han augmentat un 19,3 i 11,59%, respectivament. Les inversions de la primera regidoria es destinaran bàsicament a potenciar la campanya de subvencions «Roses, Posa't Guapa», per les millores de façanes municipals. «Aquest any, la campanya no és només per a edificis particulars sinó que s'ha ampliat a comerços que ocupen part de la via pública», explica el regidor d'Hisenda, Marc Danés. En Urbanisme també destaca una nova línia d'ajudes per a la dinamització comercial enfocada a la renovació de mobiliari a la via pública; i la subvenció per a les excavacions i consolidació arqueològica de la Càtedra d'Arqueologia de Roses.

Subvenció a entitats locals

Pel que fa a l'àrea d'Acció Social, s'augmentaran les subvencions destinades a les entitats locals Roses Contra el Càncer, Creu Roja i Fadir; i en la posada en marxa d'un centre obert d'atenció a joves i infants que s'ubicarà en unes aules de sobre el mercat municipal. «Servirà per ajudar-los en l'estudi i per fer intervenció social amb les famílies gràcies a un equip de pedagogs i educadors», diu el regidor.

En aquesta línia, i seguint amb l'objectiu de potenciar les entitats locals, el consistori manté la seva política d'ajudes, atorgant 1.144.100 euros en subvencions a entitats i associacions.

La partida destinada a les inversions ascendeix als 2.102.700 euros per a l'any 2020, 1.626.700 euros dels quals provindran de recursos propis municipals; 308.000 a subvencions; i 168.000 a contribucions especials i quotes d'urbanització. Del total d'inversions adjuntades en la graella de sobre, destaca la partida destinada al Pressupost Participatiu del 2020, al qual es destinen 300.000 euros, el 15% del pressupost.

Reducció de l'endeutament

El consistori rosinc ha aconseguit reduir un 81% l'endeutament en els nou darrers anys, passant dels 24 milions d'euros de deute als 4,4 que s'acumulen aquest 2020. «Aquesta reducció es deriva de la no concentració de crèdits i a la política de contenció del consistori, i és d'aquí d'on es deriven l'augment de les partides d'Urbanisme i Acció Social», explica Danés.