Aquest dissabte, la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà fa la presentació de l'oli de la nova collita a Figueres. Durant tot el matí s'instal·la a la plaça Catalunya, un espai que serveix donar a conèixer l'oli nou de l'Empordà. En aquest punt es pot tastar i adquirir l'oli nou directament dels productors de la DOP. Els productors que integren aquesta denominació són Empordàlia, Masetplana, trull Ylla, Serraferran, Mas Auró i Celler Cooperatiu d'Espolla.

El tast es farà acompanyat amb pa de Tramuntana, que facilita el Gremi de Flequers Artesans de Girona. Els trulls de la DOP, com cada any, faran una donació de cent litres d'oli al Banc dels Aliments, que s'entregaran el dia 14 a la presentació de la collita a Girona.

A més les persones que s'apropin a l'espai de la plaça Catalunya podran tastar el gelat amb oli d'oliva verge extra de la DOP Oli de l'Empordà que elabora el reconegut mestre gelater artesà Hervé Corvitto, de Gelats Angelo.

La presentació de l'oli nou comptarà amb l'actuació musical de Neus Mar acompanyada per Emilio Sánchez a la guitarra, que interpretarà diferents havaneres del seu repertori.

Apadrinaments de la Cuina del Vent

Apadrinaments de la Cuina del VentEl col·lectiu gastronòmic Cuina del Vent apadrinarà durant aquest acte la nova collita 2019 i per promocionar-la es podrà trobar durant la segona quinzena del mes de desembre als restaurants adherits al col·lectiu -Empòrium, Amiel & Molins, Reina de Port-lligat, Voramar, Els Pescadors, Rom, Falconera, Duran Hotel & Restaurant, El Molí, Antaviana, Castell de Peralada Restaurant, Norat i Can Jeroni- que disposaran d'aquest oli a les seves taules.

L'acte de presentació té el suport de l'Ajuntament de Figueres, el segell Girona Excel·lent i la Diputació de Girona, i el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

La collita d'enguany

La collita d'enguanySimon Casanovas, president de la DOP Oli de l'Empordà, preveu una collita per sota del que seria normal, d'entre un 10 a 15% inferior, i al voltant dels 500.000 quilos. Des del punt de vista organolèptic, s'espera un oli una mica més verd de l'habitual, però de molt bona qualitat.

La DOP Empordà

La DOP EmpordàL'oli d'oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l'Empordà s'elabora a partir d'oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones Argudell, Corivell, Llei de Cadaqués i la varietat tradicional Arbequina. Es considera com a varietats principals la varietat Argudell, que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d'oli del 51% de la composició varietal.

Són olis que en boca presenten un sabor amarg de tipus mitjà, amb aromes que normalment recorden l'herba acabada de tallar i les nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d'ametlla.

La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Gironès (Crespià, Esponellà i Vilademuls).